Kit érdekel Sri Lanka, ha itt az Opus 89?

Kit érdekel Sri Lanka, ha itt az Opus 89?

Az idei év második Opusa egy fontos hírrel indít – a szerkesztőségi jegyzetben a Felvidéki Irodalom Napját harangozza be a lap, melyre októberben kerül majd sor Királyhelmecen. Dobos László születésnapján a róla elnevezett irodalmi díjat egy arra érdemes szlovákiai magyar író veheti majd át.

A következő oldalakon a Szépírás rovatunk veszi át a főszerepet, ahol versek és prózai alkotások váltják egymást. Ebben a számban versekkel Géczi János, Láng Eszter, Kövesdi Károly, Fellinger Károly, Filip Tamás és Debreczeny György jelentkeznek. A prózát Csippán Péter, Szabó Zoltán Attila és Fülöp Antal képviselik.

A Láthatár című rovatban most Kemal Özer, a török líra egyik legrangosabb képviselőjének verseit olvashatjuk Tasnádi Edit műfordító tolmácsolásában. Az Opus-önéletrajz rovatban Hermann Judit Ízek és emlékek című írása jelent meg, mely egy szakácskönyv megírása körül forog.

Az Opus-tanulmány rovatunkban elsőként Katona Nikolas a Queer jelenségek az irodalomban és annak pszichológiai-társadalmi vonatkozásai című tanulmányával indít, melyben tárgyalja a queer fogalmát, ideológiáját és irodalmát. Másodikként Iványi Márton Pál Kölcsönkenyér vagy kő című írásával jelentkezik, mely A forgandó sors toposza a kortárs közép-kelet-európai prózában alcímet viseli. A tanulmány a magyar, a lengyel, a cseh(szlovák) és a szlovén irodalommal foglalkozik.

Az Opus-esszé Juhász Dósa János Győry Dezső, az elkallódott Messiás című írásával indul, melyben a háromszoros József Attila-díjas magyar költő, író és újságíró életét veszi górcső alá. A rovat második írása Vasi Szabó János A csodák konvergálnak Cinnabarban címet viseli, mely Edward Bryant Cinnabar című könyvét boncolgatja.

Hírdetés

A Könyvek között rovatban Morva Mátyás Gál Sándor Az időtlenség dialektikája című könyvéről írt recenziót Átadni, amit lehetséges; itt hagyni mindent, amit érdemes címmel.

A fiatal, pályakezdők rovata, a Küszöb ebben a számban a Pegazus 2023 pályázat díjazott alkotásaiból állt össze. Itt olvashatjuk Durec Valéria, Bakoš Orsolya, Darázs Balogh Katalin és Balogh Ildikó prózai alkotásait, valamint Bock Ervin, Radványi Kristóf és Szőcs László verseit.

Az Opus-lektűr most Pámer Gábor Kit érdekel Sri Lanka című írásával jelentkezik.

A lap a SZMÍT és a szerkesztőség híreivel, valamint a lapszám szerzőinek bemutatásával zárul.

(as/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »