Mosogatógép, botmixer: a háztartások 70%-ában tönkrement valami a karantén alatt

Mosogatógép, botmixer: a háztartások 70%-ában tönkrement valami a karantén alatt

Elromlott, befuccsolt, tönkrement? Az elmúlt egy évben az időnk nagyrészét az otthonainkban töltöttük, így a gépeink is sokkal többet dolgoztak. Megkérdeztük olvasóinkat, követőinket, átvészelték-e régi és új gépeik a járványidőszakot, s ha nem, mi lett a sorsuk: szerelés vagy csere? Megdöbbentő eredmény született.

Az elmúlt évben alaposan körbejártuk, hogy milyen állapotban vannak a magyar háztartásigépek, és azt is, mire számíthatunk a gyártóktól a tervezett elavulást és a gépek szervizelését illetően. Kiderült, rengeteg a „nyugdíjas” gép a hátartásokban, de az is jól látszik a hivatalos adatokból, hogy a magyar háztartások évről-évre egyre jobban fel vannak szerelve különféle kisebb és nagyobb eszközökkel.

Mivel a kényszerű otthoni munka és otthoni tanulás miatt a háztartások és bennük a teljes infrastruktúra (internet, háztatási kis és nagygépek, berendezés) egyértelműen fokozott használatnak és ezzel nagyobb terhelésnek volt, és – az otthoni munkavégzés részleges megmaradása miatt – van is kitéve, kíváncsiak voltunk rá, mennyire bírták a többlet munkát a háztartási gépek. Ezért nemrég megkérdeztük olvasóinkat:

hány ember szembesült háztartási gépeinek meghibásodásával?a nyugdíjas nagy háztartási gépek vagy inkább a kisebb gépek és kütyük adták meg magukat?mi lett az elromlott gépek sorsa? Szerelőt hívtak vagy irány a szeméttelep?„Most minden tönkremegy!”

– fogalmazott egyik válaszadónk és nem is túlzott nagyon. Rövid felhívásunkra 200 követőnk válaszolt, és

70%-uk számolt be valamilyen meghibásodásról, ami önmagában elég beszédes. Ám ugyanennyire fontos, hogy minden harmadik ember otthonában több gép is elromlott a járvány alatt.

A 139 szerencsétlenül járt válaszadónk problémáinak 55%-a valamelyik nagyobb értékű háztartási gépét érintette. Leggyakrabban a mosógép ment tönkre (29%), amit a mosogatógép (18%) és a sütő (12%) követett. A nagyobb értékű háztartási gépek közül a hűtőkkel és a mikrókkal jóval kevesebb gond adódott (7-7%), de míg a hűtők szervizelése általában sikeres volt, a mikrók javíttatása nem.

Így vásárolj fenntarthatóan: megújult a tudatos vásárló 12 pontja

A nagygépek elavultak, a kicsik selejtesek?

A nagyobb háztartási gépek közel felét (48%) megpróbálták javíttatni, de az esetek 65%-ában végül újra cserélték az elromlott gépeket. Az érintettek többsége úgy vélte, ezek a meghibásodott gépek már megértek a cserére (31%). A berendezések 18%-át nem lehetett javíttatni, és hasonlóan erős korlátozó tényező volt a javíttatás magas költsége is (17%).

„Hiába szereltetem, max. 1,5 év után újra előjön a probléma. Két szereltetés már nem éri meg, mert drágább, mint az új. Ez borzasztó! És nem hiszem el, hogy ne lehetne rendesen megszerelni, miért nem lehet a szerelőket (és alkatrészeket) is hitelesíttetni?”

„Egy drága (mosógép) és egy olcsó (botmixer). A mosógép azért dühítő, mert az elromlás előtt fél évvel cseréltettünk benne alkatrészt. A botmixert pedig napi szinten használtam. Dühítő, hogy össze van ragasztva, tehát esélytelen volt javítani, pedig valószínűleg csak a gombja ragadt be.”

A kisebb háztartási gépek esetén a javíttatási kedv jóval alacsonyabb volt (36%), így a megkérdezetteknél a meghibásodott eszközök 70%-a végezte hulladékként.

Garancia, jótállás, szavatosság – új jótállási szabályok 2021-től

Jelentős különbség az is, hogy a tönkrement kisgépek 45%-át nem lehetett javíttatni, 13%-uk túl költségesnek találta a szervizelést. Csupán az értintettek 21%-a gondolta úgy, hogy kisgépe már megérett a cserére.

Hírdetés

„Drága volt, és ugyan 10 év javíthatóságot ígér a gyártó, a motort kellett volna cserélni, ami a legdrágább. Részben a mi hibánk volt, de talán a gyakoribb használatból következik, hogy nagyobb eséllyel romlik el.”

„Nem csak az aprító, hanem a mixer is tönkre ment. Hiába vettem ugyanazt a márkát, a régi keverőpálcák nem kompatibilisek vele.”

„Nem találni kisgépszervízt, nincs már Gelka vagy JavSzer, darálók, rádiók, hajszárítók, villanyborotva, hősugárzó javíttatása lehetetlen, hacsak nincs egy műszerész szaki ismerősünk. Szomorú.”

A tönkrement berendezéseink javíttatása korántsem egyszerű, és a COVID-időszak számos más tekintetben is megviselte a családokat, ezért felmérésünk végén hagytunk Nektek egy kis helyet, hogy kidühöngjétek magatokat.

Sokatokból előtörtek a szerelőkkel, garanciális ügyintézéssel és a gagyi vagy tervezett elavulás szellemében tervezett termékekkel kapcsolatos rossz élmények.

„Gyári hibás vízmelegítő miatt jó, hogy nem égett le a ház…”

„A mai drága hiperebbnél hiperebb ultra okos holmik negyed annyi ideig sem tartanak mint a régi “buta” társaik. A telefonra csúnyán nézel és betörik a kijelzője, az okos TV nem bírja az áram- és hőmérséklet ingadozást. Régen, ha leesett a teló, a járda tört be nem a kijelzője”

 „Egy hónapig mosógép nélkül … Lassú a garanciális javítás nagyon. Végül nem is lehetett javítani.”

Mit jelent pontosan a jótállás, szavatosság, termékfelelősség?

Bár az elmúlt évben elromlott gépek esetén kevesen említették, hogy nem találtak szerelőt, sokan panaszkodtak ezzel kapcsolatban. Lássuk, mire, és a szerelőkkel kapcsolatos hasznos tanácsokról se feledkezzünk meg:

„Facebook csoport segített elektroműszerészt találni a javításhoz.”

„Pont a márciusi 2 hetes lezárás (ami 4 hét lett) előtt garanciális időn belül lerobbant mosógépet végre kijött megnézni a szerelő, felmérte, majd közölte, hogy megrepedt az üst. Kb 80 000 Ft a javítása (4 éve a mosógép volt 140 000), a biztosító döntésén múlik, javítva lesz, vagy mit csinál a biztosító, akinél a garanciaidő-hosszabbítást intéztem, kb. 1-1,5 hét múlva keresnek. Azóta több, mint 2 hét telt el, felvet a szennyes, az önkiszolgáló mosoda meg nem olcsó.”

„A mikrót a férjem a javította. A sütőhöz egy fiatal szerelő nem talált alkatrészt, utána egy idősebb szaki kontaktspray használatával 5 perc alatt javította. És 1 napon belül kijött!!!”

Hogyan segít a Tudatos Vásárlók Egyesülete?

Egyesületünk az utóbbi években számtalan háztartási gép tesztjét publikálta, hogy vásárlóként ki-ki megtalálja a neki legmegfelelőbb és ezen belül a legolcsóbb terméket. A teszteket végző független szervezet, az ICRT-vel évek óta együttműködünk annak érdekében, hogy a vásárlók a lehető legjobb, legmegbízhatóbb gépet választhassák ki az otthonukba.

mosógépek nagyszabású tesztje ezen a linkenhűtőgépeké ezen a linkena mosógatógépeké ezen a linken érthető el.

MIÉRT KELL FIZETNI A TESZTEKÉRT?

Tesztjeink egy része ingyenes, egy részéért viszont fizetni kell: egy-egy teszt ára kevesebb mint 2 ezer forint. A tesztekért azért kell fizetni, mert partnerünk, a vizsgálatokat végző nemzetközi, független szervezet, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek (ICRT) ez az előírása.

Miért érdemes tesztek alapján vásárolni?

✓ Tesztjeink segítségével a vásárlók kiválaszthatják a széles termékkínálatból a pénztárcájukhoz mérten legjobb, legmegbízhatóbb gépeket.

✓ Érdemes a gépek között a legalacsonyabb fogyasztású, energiatakarékos gépeket választani.

✓ Sokéves tapasztalatunk, hogy a különböző termékek között sokszor nem a legdrágábbak a legjobbak és az ár/érték arányt nézve mindenki ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

✓ A tesztekből az is kiderül, hogy melyik gépeket jobb elfelejteni.

✓ A tesztekért – az ICRT előírása miatt – fizetendő kevesebb mint 2 ezer forint egy-egy gép árának elenyésző része és nagyban megkönnyíti a kiválasztást.

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-20/C jelű pályázata keretében készült.

Ez a poszt Mosogatógép, botmixer: a háztartások 70%-ában tönkrement valami a karantén alatt először itt jelent meg: Tudatos Vásárló.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »