Móricka velünk marad, Káčer távozik

Móricka velünk marad, Káčer távozik

Pár héttel ezelőtt vontam párhuzamot a viccek egyik közkedvelt főhősével, Mórickával és a szlovák külügyminiszterrel, a vicces Rastislav Káčerral. A párhuzam alapja az volt, hogy egyikük sem túl kreatív gondolkodású, mindkettőnek mindig ugyanaz jut az eszébe csak más formában: Mórickának a férfi és nő közti testi kapcsolat tölti ki a fantáziáját, Káčer, a szlovák külügy Mórickája pedig az állítólagos magyar revizionista politikával álmodik ébren is!

Miszerint Magyarország, ha tehetné, azonnal lecsapna Szlovákiára! Elég vicces Káčernek ez a fajta mórickázása: az elajándékozott szlovák MÍG-ek hiányában ugyanis magyar gépek is nyújtanak légvédelmet jelenleg Szlovákiának, amelyek bolondok lennének harcolni a saját repülőik ellen. De hát Káčer kicsivel nem törődik, naggyal pedig nem képes… 

A hírek szerint most Szlovákiának búcsút kell intenie a legviccesebb szlovák kormánytagnak, a külügyérnek is.

Mi, magyarok mondhatnánk azt is, hogy Isten nem ver bottal, de ez nem lenne igaz, mert állítólag az ügyvezető külügyminiszter kérte a felmentését Zuzana Čaputová államfőtől, tehát nem zavarták el, maga ugrott ki a süllyedő hajóról, melyről csak pár órája ugratták ki Samuel Vlčan ügyvezető agrárminisztert is. Már csak páran maradtak a kormányhajón, de Budaj környezetvédelmi miniszternek is nagyon kilóg a lába… Még az sem biztos, hogy a kapitány fogja utoljára elhagyni a süllyedő hajót!

Amennyiben így dönt a köztársasági elnök, akkor egyértelművé válik, hogy a mostaniak között nincsenek szakemberek. Választói akaratból ugyan egy ideig még hivatalosan működött a kormány, menesztése után már csak ad hoc tölti megbízását.

Az is könnyen előfordulhat, hogy valami nagy kópéság van készülődőben Szlovákiában, amit a jószimatú Káčerünk külföldön megneszelt, és ezért jónak látta beinteni a kormánynak és Szlovákiának is.

Hírdetés

Nem húzta ki az egyéves próbaidőt sem! Besokallt, külföldi szolgálati útjáról üzent haza Čaputovának, hogy elege van mindenből, távozik, meg különben is nem csak a határnál vannak már a magyarok, hanem az országon belül is, kockázati tényezőt jelentenek Szlovákia biztonsága számára. Ilyen körülmények között nem vállalja tovább a külügyminisztériumi tárcavezetést. Erre az egy külföldi útjára még azért elment, jól jönnek neki a zsíros napidíjak és egy minisztert kísérő utolsó külföldi simogatás.

Külföldről keményen bírálta a kormányfőt is, aki szerinte amatőr módon viselkedett, amikor váratlanul nyilatkozatot tett a szlovák televízióban, mellyel igyekezett befolyást gyakorolni a köztársasági elnök véleményére Vlčan miniszter milliós állami támogatását illetően. Ezzel pedig a külügyminiszter szerint gyengítette annak az esélyét, hogy a köztársasági elnök továbbra is megbízzon a jelenlegi kormányban.

Szörnyen elbabrálta!” – jelentette ki a távolból Káčer. Kutyaütő egy kormány, amelynek tagjai még az utolsó pillanatokban is egymást marják.

A jelenlegi politikai helyzet megnyugtatására tett kormányfői igyekezetet saját minisztere kérdőjelezte meg, aki ráadásul Heger új pártjának, a Demokrati elnökségének is tagja. Ez elég szokatlan lépés egy kormánytagtól, amelyet ugyanúgy megelőlegezhetett egy káčeri korareggeli gin, mint amit bedobott annak idején a Szijjártóval történt találkozás előtt. De az is lehet, hogy Káčer távozása után már csak a kampányra fog összpontosítani, mentesül a miniszteri munka alól.

Más kérdés, hogy mit várhatnak ezektől az emberek, ha ott folytatnák, ahol most abbahagyják? Viszálykodást és béna kormányzást újra!

Minden esetre a felvidéki magyarok nem fognak búcsúkönnyeket hullatni Káčer után, mint ahogy nem hullattak Korčok távozását követően sem. A szlovák külügy a mindenkori szlovák kormányban számunkra egy elátkozott tárca, amely más európai nemzetekkel való összehasonlításban kisebbségi komplexusokban szenved, ezért gyűlölködik, mint Móricka a BKV ellenőrrel: Jegyeket, bérleteket kérek! – Anyád tudja, hogy kéregetsz?


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »