Déryné-díjat kapott Lajos András

Déryné-díjat kapott Lajos András

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés hagyományosan kitüntetéseket, díjakat ad át május 11-én azoknak a személyeknek, szervezeteknek, akik munkájukkal, tevékenységükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, öregbítve ezzel a város hírnevét és dicsőséget szerezve valamennyi miskolci polgár számára. Ezek közé tartozik a Déryné színházi díj is, melyet ebben az évben a Miskolci Nemzeti Színház színművésze, a felvidéki Lajos András kapott.

Lajos András 2015-ben lett a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja. 2020-ban a Feketeszárú cseresznye című előadásban játszott szerepéért, Veliszavljevics Dusán megformálásáért a miskolci közönségtől megkapta az év színésze elismerést. Ekkor nyilatkozta:

„Az a legfőbb, hogy élményt tudjak adni a közönségnek. Az előadások alkalmával mindig úgy érzem, hogy gyümölcsözik a befektetett energia.”

 

Az előadás 2023-ban a Városmajori Szabadtéri Színpadon a Szemle Plusz versenyprogramjának győztese lett, és a legjobb főszereplőnek járó díjat Lajos András kapta meg. A színművészt az utóbbi években olyan előadásokban láthatta és szerethette meg a közönség, mint a Producerek, a La Mancha lovagja, a Csongor és Tünde vagy épp a Jézus Krisztus Szupersztár rockopera, ahol Pilátus szerepét tudhatta magáénak. A színművész emellett látható televíziós sorozatban és az egyszemélyes mesélőszínházi előadásain is országszerte. Kiemelkedő tevékenységéért idén Miskolc Város közgyűlése őt jutalmazta a Déryné színházi díjjal.

Lajos András gyermekkorát Dunamocson töltötte. Első színházi élményei a Komáromi Jókai Színházhoz kötődnek. A Selye János Gimnázium végzős tanulója volt, amikor a GIMISZ Diákszínpad tagjaként a Kiss Péntek József által rendezett A dzsungel könyve című musicalben Balut, a medvét játszotta. Ezért az alakításáért a Jókai Napokon megkapta a legígéretesebb fiatal színésztehetségnek járó Ferenczy Anna-díjat. Érettségi után  – mivel se Pozsonyba, se Budapestre nem vették fel –, a budapesti Új Színház stúdiósa lett, majd 2000-ben megkezdhette tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Hegedűs D. Géza és Révész Ágota osztályában.

Hírdetés

Egyetemi hallgatóként a Pesti Színházban Jean-Claude Grumberg Varrónők című darabjában debütált Eszenyi Enikő rendezésében, amelyben olyan partnerei voltak, mint Kútvölgyi Erzsébet, Börcsök Enikő, Igó Éva, Pap Vera vagy Balkay Géza. Az egyetem befejezése után 2004-ben a Vígszínházhoz szerződött, és a kisebb szerepek után D´Artagnant alakíthatta A három testőrben, majd a címszereplő Pán Péter lehetett a mesemusicalben, a Katona a Körmagyar című Kornis Mihály-tragikomédiában. Két évre átszereződött a Bodó Viktor által vezetett Szputnyik Hajózási Társaság, Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet–Laborba, de a független társulatok már akkor is lehetetlen anyagi helyzetben voltak, így visszaszerződött a Vígszínházba.

Mivel a Vígszínház nem fogadta tárt karokkal és főszerepekkel  a renegát színészt, ezért 2015-ben átszerződött Miskolcra, így immár kilenc éve az egyik legnagyobb vidéki, s az utóbbi években sikert sikerre halmozó, Béres Arrila által igazgatott Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja. Az első itteni évadban megkapta a Zorba, a görög című musicalben Nikó, az író szerepét, majd következett egy Caragiale-vígjáték, a Zűrzavaros éjszaka. Emlékezetes alakítása volt a Kivilágos kivirradtig (Móricz Zsigmond) Shöller Karcsija, a Csongor és Tünde Balgája, a világhírű musical, a La Mancha lovagja kedves és megmosolyogtató fegyverhordozója, Sancho Panza. Tehetségének, felkészültségének, énekhangjának, tánctudásának és persze a folyamatos tanulásnak, gyakorlásnak köszönhetően ő lett Mágnás Miska a Szirmai Albert-operettben, majd főszerepet kapott a 2021-ben bemutatott, és azóta is műsoron tartott Producerek című musicalben, és 2022 óta Pilátusként láthatjuk a Jézus Krisztus szupersztár-előadásokon.

 

De ebben a filmínséges időkben pár filmben és sorozatban (A hídember, Terápia, Doktor Balaton, A mi kis falunk, Mentés másképp) is láthatta a szélesebb közönség.  A következő évadban a tervek szerint három új előadásban is fontos szerepet kap majd.

 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »