Mit rejt az esztergomi bazilika új időkapszulája?

Mit rejt az esztergomi bazilika új időkapszulája?

Augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén, az esztergomi bazilika búcsúnapján Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta az új időkapszulát, melyet a főszékesegyház keresztjébe emelnek a kupola megújítása során.

A főszékesegyház építésekor, 1845. augusztus 19-én Kopácsy József hercegprímás, érsek kezdeményezésére duplafalú réz hengerbe foglalt üveg kapszulában emlékiratot helyeztek el a kupola keresztjében. Mellé tették az Esztergomi Főegyházmegye adott évi névtárát (sematizmus).

2021-ben, a már három éve tartó felújítási munkálatok keretében sor került a kereszt fedőlemezeinek eltávolítására. Ekkor hozzáférhetővé vált a 176 esztendős kapszula. Ennek kibontása hosszas folyamatot igényelt, hiszen a II. világháborúban súlyos repeszsérülés érte. Tartalma — gondos restaurálást követően — jelenleg is megtekinthető a teljes felújítást bemutató időszaki kiállításon a bazilika panorámatermében.

Ekkor született meg a döntés egy új időkapszula elkészítéséről. Ez tartalmazza az eredeti okirat pontos, kézzel készült másolatát, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye aktuális névtárát, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus emlékérmeit, a járványra emlékeztetve egy szájmaszkot és dr. Erdő Péter bíboros emlékiratát. A tárgyakat – gondos szigetelés-becsomagolás után – egy speciálisan erre a célra gyártott, végül légmentesen lezárt üveghengerben helyezték el, amelyet egy erős, rozsdamentes acélhengerbe foglaltak bele. A külső burkot acélsodronnyal zárták le.

Hírdetés

Az augusztus 15-i ünnepélyes nagymise keretében Erdő Péter bíboros megáldotta az új időkapszulát, majd a szentmisét követően a bazilika káptalani sekrestyéjében elhelyezte rajta pecsétjét. A keresztbe való behelyezésre a munkálatok előrehaladtának megfelelően, a közeljövőben kerül sor.

Forrás: Esztergom-Vári Nagyboldogasszony és Szent Adalbert főszékesegyházi plébánia

Fotó: Mudrák Attila

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »