Hogyan kerül 800 venezuelai menekült egy Batthyány téri címre? – itt a "megfejtés"

Hogyan kerül 800 venezuelai menekült egy Batthyány téri címre? – itt a "megfejtés"

Mintegy 800 menekült jutott lakcímhez a Máltai Szeretetszolgálat budai központjában. Az ellenzéki pártok szerint felvetődhet, hogy az önkormányzati választás miatt kapott lakcímet 800 venezuelai polgár az I. kerületi intézményben.

Sajtóhírek szerint 800 venezuelai menekültet jelentettek be a Máltai Szeretetszolgálat 77 férőhelyes idősek otthonába az I. kerületben. Az rtl.hu kiemelte, hogy a Fő utcában a Batthyány tér oldalában működő otthonban elsősorban beteg, önellátásra képtelen idősek élnek.

Az InfoRádió megkereste a Máltai Szeretetszolgálatot, amely írásos válaszában hangsúlyozta, a Fő utca 41. címre az elmúlt hónapokban nem jelentettek be új embereket, az ide bejelentettek számára több éve biztosítanak lakcímet, ugyanis Magyarországon a legtöbb ügyintézés nem lehetséges lakcím nélkül.

Hozzátették

a központ, ahol egyébként idősek otthona is működik, lakcímbiztosításként szolgál menekült és lakcímmel nem rendelkező rászorulók, hajléktalan emberek számára.

Jelezték, hogy ez az eljárás nem újdonság, a választásokkal kapcsolatos át- és bejelentkezésektől független, a hajléktalan- és menekültellátásban rendszeresen alkalmazzák más szervezetek is, így teszik lehetővé a lakcím nélkül élő emberek ügyintézését.

A Máltai Szeretetszolgálat kitért arra is, hogy a lakcímbiztosításra a menekülteknek azért van szükségük, mert Magyarországra érkezve csak tartózkodási hellyel rendelkeznek. Annak érdekében, hogy megkezdhessék dokumentumaik rendezését, a máltai központ biztosítja számukra a lakcímet.

Hírdetés

A például Ukrajnából vagy Venezuelából érkezett menekültek nem laknak ezen a címen, a Máltai Szeretetszolgálat egyéves integrációs programjában vesznek részt. A támogatási időszak végére érve a legtöbben rövid idő alatt önálló lakásba költöznek.

A választási névjegyzék május 7-i adatai szerint 840 ember van erre a címre bejelentkezve,

ami kiugróan magas szám, mivel a körzetben összesen 2650 választásra jogosult személy lakik.

Tordai Bence, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője szerint tömeges betelepítésről van szó, és felmerül a gyanú, hogy a bejelentkeztetett menekülteket le is tudják szavaztatni az önkormányzati választáson.

Böröcz László, a Fidesz I. kerületi polgármesterjelöltje a menekültek elleni uszítással vádolta meg a Párbeszédet.

„A választási törvény szerint az önkormányzati választáson választójoggal rendelkezik a Magyarország területén lakóhellyel rendelkező magyar és európai uniós állampolgár, továbbá aktív választójoga van a menekültként elismert vagy huzamos tartózkodási jogosultsággal rendelkező nagykorú személyeknek is” – mondja ki a törvény.

2019-ben a mostani polgármester, V. Naszályi Márta mindössze 121 szavazattal előzte meg fideszes elődjét, Nagy Gábor Tamást.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »