Miről beszélt Szlovákia nevében Sulík jobbkeze ma Brüsszelben?

Miről beszélt Szlovákia nevében Sulík jobbkeze ma Brüsszelben?

Pénteken zajlott az uniós energiaminiszterek találkozója Brüsszelben, ahol Szlovákiát Richard Sulík SaS-es pártelnök, leköszönő gazdasági miniszter jobbkeze, Karol Galek képviselte. Az ülés nyilvános részéről felvétel is készült, ahol minden tagállam – így Galek is – beszámolt saját gázellátási helyzetéről.

Elmondása szerint Szlovákia fűtési rendszerének 60 százaléka a gáztól függ, majd röviden felvázolta, hogy Szlovákia tárolókapavitása 3,4 milliárd köbméter. A tárolókapacitás 80,73 százalékos töltöttségen áll (ezt az állítását ezúttal a nyilvánosan elérhető adatok is alátámasztják).

Ezen kívül Szlovákia rendelkezik 4,9 terawattórányi vészhelyzeti földgáztartalékkal is. Az SaS egyébként előszeretettel számolja hozzá ezt a mennyiséget a rendelkezésre álló mennyiséghez, pedig ez a tétel a háztartások ellátását hivatott biztosítani, ha a teljes gázszállítási rendszer megbénulna.

Hírdetés

Galek szerint az előző évek fűtési szezonjaiban mért adatok szerint 32-36 terawattórányi gázmennyiségre van szüksége Szlovákiának (épp ennyi egyébként a szlovák tárolókapacitás is), és jelenleg 38 terawattórányi már megoldott, méghozzá orosz gáz nélkül.

Szavaiból azonban kitűnik, hogy ezek jelentős része leszerződött mennyiségek, tehát egyelőre nincsenek az ország területén. Más kérdés, hogy 29 terawattórányi gáz van a szlovák tárolókban, ám nem világos, hogy ebből mennyi a szlovák állam tulajdona. Korábban ugyanis több félmondat is elhangzott, amelyek arra utaltak, hogy a mennyiség egy jelentős része (10-20 százaléka) nem a szlovákiai piacra kerülne.

Galektől elhangzott egy olyan kijelentés is a mai energiaminiszteri találkozón, miszerint “kulcsfontosségú, hogy az európai gázszállítások folyamata fennakadás nélkül folytatódjon”, ami többé kevéséb egy nemleges válasz az Európai Bizottság orosz gázárra kivetendő ársapkaintézkedésre.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »