Mire kell figyelni magnézium szedésekor?

Mire kell figyelni magnézium szedésekor?

Bár a magnézium pótlására szolgáló táplálékkiegészítők vény nélkül beszerezhetők a patikákban, mielőtt szedni kezdjük őket, érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk.

Akik intenzíven sportolnak, nehéz fizikai munkát végeznek, stresszes életet folytatnak, nem ritkán magnézium tartalmú gyógyszerekkel, étrend-kiegészítőkkel tudják fenntartani a vegyület optimális szintjét a szervezetükben – írja a Házipatika.com.

Ajánlatos lehet ilyen készítmények alkalmazása továbbá terhes vagy szoptató kismamák számára, diéta mellett, egyes betegségek vagy a magnézium kiürülését felgyorsító gyógyszerek szedése esetén, ám valamennyi esetben kérjük ki kezelőorvosunk szakvéleményét a kérdésről.

A magnéziumbevitel és az étkezés kapcsolatában nem csak az a kérdés, hogy az egyes táplálékok mennyit tartalmaznak ebből az anyagból: jó tudni, hogy étrendünk egyes elemei gátolják, mások viszont elősegíthetik a magnézium felszívódását. Nem kedveznek a magnézium hasznosulásának a magas zsírtartalmú ételek, a szénsavas üdítőitalok, egyes tartósítószerek, mint a benzoesav fogyasztása, valamint az alkohol, míg a B6 vitamin támogatja a magnéziumfelvételt.

Hírdetés

A magnézium és egyes gyógyszerek egy időben történő bevétele azzal járhat, hogy mindkét készítmény hatása elveszik. A szakemberek javaslatai szerint ezért 2-3 órának kell eltelnie a magnézium és a vas- illetve a nátrium-fluorid tartalmú gyógyszerek, egyes antibiotikumok és csontritkulást kezelő gyógyszerek beszedése között. Rendszeres gyógyszerszedők mindenképpen konzultáljanak kezelőorvosukkal, mielőtt magnéziumkúrába kezdenek.

A magnéziumbevitel fokozása egyes – szintén nélkülözhetetlen – ásványi anyagok, mint a kalcium és kálium hasznosulásának csökkenésével jár, ezért magnéziumszedés mellett érdemes lehet ezek kiegészítő pótlására is figyelmet fordítanunk.

Noha az emberek többségénél inkább magnéziumhiány a jellemző – egyes beszámolók egyenesen népbetegségnek tartják – a túladagolás tünetei is ismertek. Mindazonáltal egészséges veseműködés mellett ez utóbbi valószínűsége elhanyagolható, mert a vesék kiválasztják a felesleget, és az a vizelettel távozik. A túladagolás tünetei homályos vagy kettős látás, szédülés, ájulás, súlyos álmosság, légzési nehézségek, vérnyomáscsökkenés és szívritmuszavarok lehetnek.

Általában néhány hetes kúraként alkalmazzák, a napi ajánlott mennyiséget pedig két-három részletben javasolják bevenni, a más szerekkel való, említett kölcsönhatások figyelembe vételével. Ahogy szó volt róla, a túladagolás veszélye minimális, mivel azonban hashajtó hatású, mellékhatásként híg széklet, hasmenés fordulhat elő. A B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását, ezért együttes fogyasztásuk javasolt.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »