Amit érdemes tudni a nyaralási emléktárgyak vásárlásakor

Amit érdemes tudni a nyaralási emléktárgyak vásárlásakor

A külföldi utazások alkalmával vásárolt ajándékokkal, egzotikus emléktárgyakkal kapcsolatban nem árt az óvatosság, mivel ezek készülhetnek védett állat- vagy növényfajokból is, hívja fel a figyelmet a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (SIŽP) és a környezetvédelmi minisztérium.

Védelem alá esnek többek között az elefántok, orrszarvúak, macskafélék, főemlősök, papagájok, ragadozók, számos hüllő és korall, valamint bizonyos kagylófajták, kaktuszok, orchideák és trópusi fafajták is.

Az a tény, hogy az ilyen „árut” szabadon kínálnak eladásra, még nem jelenti azt, hogy legális a vásárlásuk, vagy az országba történő behozataluk” – figyelmeztet a felügyelőség, hozzátéve, hogy a szabályok ismeretének hiánya ebben az esetben sem számít mentségnek.

Hírdetés

A washingtoni egyezmény (CITES) által védett veszélyeztetett fajok közé nemcsak az élő állatok és növények számítanak, hanem elhullott példányok, azok részei és az azokból készült termékeknek is. Ez vonatkozik tehát például a krokodil- vagy kígyóbőrből készült kézitáskára, cipőre, pénztárcára vagy övre, vagy az elefántcsontból, ritka fafajtából faragott szobrokra. Továbbá néhány kagylófajtából, teknőspáncélból készült termékre, szárított csikóhalra, a hagyományos ázsiai orvoslás készítményeire, kozmetikumokra és bármilyen állatból vagy növényből származó készítményre is – sorolta a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség.

Számos ajándéktárgy problémás lehet a határellenőrzés során, amennyiben ugyanis CITES-példányokról van szó, ezekre szigorú kiviteli és behozatali szabályok vonatkoznak, s külön engedély nélkül nem lehet ezeket átvinni az EU határain.

„A CITES-jogszabályok be nem tartása esetén a Szlovák Köztársaságban hatályos törvények szerint a természetes személyeket 66,38 eurótól 9958 euróig terjedő pénzbírsággal, és esetenként a tárgy elkobzásával sújtják. Különösen súlyos esetekben, így csempészet, illegális kereskedelem miatt akár büntetőeljárás és szabadságvesztés is fenyeget. A szankció mértéke országonként eltérő, és a harmadik országokból az EU-ba behozott konkrét tárgyaktól függ.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »