Milyen legyen Magyarkanizsa megújuló főtere

Magyarkanizsán tervben van a település központjában lévő két park megújítása. A városháza előtti és a buszmegálló melletti parkokról van szó. Az önkormányzatnak lehetősége nyílt arra, hogy elkészítsék az erre vonatkozó tervdokumentációt. A cél, hogy a Fő tér egy esztétikus, a településképet emelő, turisztikailag vonzó, élhető, emberközeli térré váljon.

A tervezés folyamatába be szeretnék vonni a polgárokat is, hogy egy olyan ötletterv jöhessen létre, amely útmutatóként szolgálhat majd a kivitelezési terv elkészítéséhez, mondták a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón Bagány Ágnes és Újvári Zsombor, a községi tanács tagjai.

Egy kis csapat már azon gondolkodik, hogy a Magyarkanizsa központjában lévő két teret hogyan lehetne új tartalmakkal bővíteni, illetve hogyan lehetne új funkciót adni a térnek, mondta a sajtótájékoztató kezdetén Újvári Zsombor hozzátéve, hogy az elmúlt években ezen a két téren már nagyon sok esemény és közösségi rendezvény zajlott, s most alkalom adódik arra, hogy a lehetőségeket újra gondolják.

– Véleményem szerint igény van arra, hogy megújítsuk ezt a két helyszínt, s szeretnénk, hogy mindenki számára elfogadható legyen majd az elképzelés. Annak ellenére, hogy szakembergárda dolgozza ki a tervet, szeretnénk a magyarkanizsaiakat is bevonni az ötletelésbe. Nem akarunk ugyanis a fejük felett dönteni egy olyan kérdésben, ami több évtizedre meghatározza a város arculatát.

Hírdetés

Újvári Zsombor elmondta, tervben van, hogy ha egyszer elkészül a kerülőút, akkor egyes útszakaszokat majd lezárnak a városközpontban, s átadják a gyalogosforgalomnak. Persze erre nem holnap kerül sor, tette mindjárt hozzá. Úgy véli, kellenének még parkolók, vízcsapok, hogy szerethetőbb és élhetőbb főterük legyen a jelenleginél.

Bagány Ágnes arról beszélt, hogy a főtér újragondolása kapcsán meghirdettek egy rajzpályázatot is kisiskolásoknak és óvodásoknak. Már javában érkeznek a rajzok, de június 30-áig még lehetőség van leadni az alkotásokat a Cnesa titkárságán, illetve a Dobó Tihamér Képtárban.

– A rajzpályázat célja, hogy kreatív ötleteket kapjunk a gyerekektől, akik tele vannak fantáziával, s alkotói vággyal, hogy milyen legyen a főtér. A sikeres véleménykutatás érdekében július 4-én, vasárnap közösségi programokkal várjuk a polgárokat a magyarkanizsai Kisparkban. Arra kérjük a lakosságot, hogy jöjjenek ki a térre, s töltsék ki a kérdőívet. Mindenki ajándékot kap majd ezért.

Bagány Ágnes elmondta, hogy színes kísérőprogrammal készülnek. Lesz készenléti járművek bemutatója, rajzkiállítás, kiosztják a rajzpályázat díjait, de a művelődési egyesületek is bemutatják, hogy mit készítettek az elmúlt évadban.

Németh Ernő


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »