Čaputová a legmagasabb állami kitüntetést kapta Zelenszkijtől Kijevben

Čaputová a legmagasabb állami kitüntetést kapta Zelenszkijtől Kijevben

Zuzana Čaputová szlovák államfő pénteken ukrajnai búcsúlátogatása során Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A leköszönő elnök megköszönte a kölcsönös barátságot és együttműködést.

A találkozó után Čaputová átvette Zelenszkijtől a legmagasabb ukrán állami kitüntetést, a Bölcs Jaroszláv Rend I. fokozatát. Az ukrán elnök pedig szlovák állami kitüntetésben részesült – megkapta a Fehér Kettős Kereszt Rend 1. osztályú érdemérmét.

Čaputová felidézte, hogy az elmúlt öt évben négyszer járt Kijevben az elnöki hivatalban. Szavai szerint a mostani utazás alkalom arra, hogy elbúcsúzzon Zelenszkij elnöktől.

„Körülbelül egy időben kezdődtek az elnöki mandátumaink és a politikai történeteink. Ezalatt volt lehetőségünk közelebb kerülni, sokat beszélgetni, meghallgatni egymást. A kapcsolatunk hivatalosból barátivá vált, amiért hálás vagyok“

– írta a szlovák elnök asszony a Facebookon.

Hírdetés

Zelenszkijt egy olyan ország vezetőjének tekinti, amely megvédi a jövőjét és az azzal kapcsolatos független döntések jogát. Szerinte az ukrán elnök megvédi „azokat az elveket és szabályokat, amelyek az európai kontinens több évtizedes békéjét garantálták, és amelyeket ma az Orosz Föderáció olyan kirívóan tapos el hazájában“.

Az államfő egy csokor vörös rózsával tisztelgett a Győzelem Angyala emlékműnél a Moscsun falu melletti, az orosz invázió első napjaiban lezajlott csaták 118 áldozata előtt.

„Olyan országba érkeztem, ahol háború, nehéz helyzet és hatalmas emberi szenvedés van. Búcsúlátogatásom egyben lehetőség arra, hogy ezt az üzenetet közvetítsem otthonunkba. Ugyanakkor örülök, hogy jó hírt hozhatok Szlovákiából az Ukrajnának nyújtott segélyekről”

– mondta Čaputová.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »