Milyen irányba halad a szlovák gazdaság?

Milyen irányba halad a szlovák gazdaság?

A szlovák gazdaságot nem érintették kedvezően az elmúlt évek bizonytalanságai és a politikai viták, ráadásul a választások évében meghozott döntések próbára tették a költségvetési kereteket.

Az év elején a gazdaság mérsékelt, 0,3%-os negyedéves növekedést mutatott. Minden komponens csökkent, az alacsony import pedig a tavalyi visszafogott fogyasztás és iparági előkészletezés miatt a növekedés fenntartását segítette. A háztartások csökkenteni kezdték vásárlásaikat, miután a tavalyi évben elhasználták a járványból származó összes többletmegtakarítást, és úgy tűnik, hogy rendszeres megtakarításokat is mozgósítaniuk kellett.

Az autóipari cégek az év elején folytatni tudták a felzárkózást a termeléshez, az alkatrészellátással kapcsolatos problémák enyhültek. A legtöbb vállalkozás azonban továbbra is konzervatív a jövőbeli termelést illetően, sok cég teljesítette az előző időszak felhalmozott rendeléseit. A romló külföldi jelzések és bizonyos előkészletezés hatására már tavaly év végén jelentős importkorlátozás volt érvényben.

Hírdetés

A folyamatosan csökkenő jövedelmek és a kimerülő megtakarítások a vásárlások visszafogására kényszerítették a háztartásokat. Az év eleji béremelések a kormány szociális intézkedéseivel együtt mérsékelték az infláció lakossági jövedelmekre gyakorolt ​​negatív hatásait, de ezeket nem tudták teljesen ellensúlyozni. Emellett az eladósodott háztartások kezdték jobban érezni az emelkedő kamatok hatását.

Közel egy év után, amikor a fogyasztás fenntartásának fő forrása a megtakarítás volt, ez a csatorna is kimerült, és a lakossági fogyasztás szinte minden tételben visszaesett. A fogyasztók a legjelentősebben a különféle háztartási cikkek vásárlásán spóroltak, kevesebbet vásároltak élelmiszert is, és a meleg télnek köszönhetően energiafogyasztásukat is csökkentették.

Az alkatrészellátás kedvező helyzete segített felzárkózni az autóipar elmaradt exportjához, az energiaigényesebb termelés továbbra sem ébredt fel. Lemaradni kezdett az elektronikai ipar is, amely rendeléseiben már régóta érzi a külföldi kereslet fokozatos romlását. A külkereskedelmi mérleg pozitív számokkal zárult, de ennek fő oka az alacsony import volt. Csökkentő hatást gyakoroltak a már tavaly év végén megnövekedett behozatallal előkészletezett cégek, az alacsonyabb fogyasztás és a jövőbeli termelés miatti aggodalmak is. Emellett pozitív hatást gyakorolt ​​az energiahordozók, különösen a gáz importjának csökkenése is, amelyből a viszonylag meleg tél után bőven maradt a tározókban – derült ki a gazdasági és monetáris fejlődést elemző júniusban megjelent szakmai anyagból.

A közigazgatás fogyasztása 2023 elején gyorsult fel dinamikájában, amikor meghaladta a 2022-es átlagos növekedést. A fő meghatározó tényezők az egy foglalkoztatottra jutó javadalmazások voltak, amelyeket főként a magas államigazgatási bérnövekedés okoz, valamint a magasabb folyó termelőfelhasználási kiadások, amelyek hátterében elsősorban az ún. energia és üzemanyag vásárlás.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »