Milliárdos számlagyárat működtettek – a fiktív bizonylatokat befogadó cég vezetője terhelő vallomást tett a bűntársaira

Milliárdos számlagyárat működtettek – a fiktív bizonylatokat befogadó cég vezetője terhelő vallomást tett a bűntársaira

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség vádat emelt négy szabolcsi férfival szemben, akik valótlan számlák kiállításával és felhasználásával 1 milliárd 300 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek. 

Hírdetés

A főügyészség tájékoztatása szerint az egyik vádlott építőipari vállalkozóként dolgozik. A megrendelőitől felvállalt munkákat részben saját gépeivel és alkalmazottaival, részben pedig ismeretlen személyekkel és gépekkel, „feketén” végezte. Az elkövetőnek jelentős összegű adóköteles bevétele keletkezett. A vádlott a befizetési kötelezettsége csökkentése érdekében abban állapodott meg társaival, hogy a könyvelésébe – ezen személyekhez köthető cégek által el nem végzett munkákról kiállított – valótlan tartalmú számlákat állít be, és számol el.

Az építési vállalkozó 2015. és 2022. évek között – a fiktív számlákkal – közel 1 milliárd 300 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A főügyészség még a nyomozás során egyezséget kötött a nyugdíjas korú vállalkozóval, aki terhelő vallomást tett a társaira, és megfizette a költségvetésnek okozott milliárdos vagyoni hátrányt. Az elkövető vállalta 87 millió forint pénzbüntetés megfizetését is, ezért a főügyészség vele szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

A számlagyárat működtető másik három férfival szemben a főügyészség börtönbüntetés, valamint több millió forint pénzbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy őket a bíróság évekre tiltsa el gazdasági társaság vezetésétől.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »