Mikor volt 45 éve?

Most 2024 van. 45 éve 1979 volt.

Persze aprókat füllenteni nem gond, de ekkorát hazudni azért kissé fájdalmas.

A HVG kezdeteire jól emlékszem, bár csak 12 éves voltam. Apám rendszeresen olvasta, a legelső számtól. Sőt, az előzményét is.

A Kádár-rendszer sajátossága volt ugyanis a „bizalmas kiadvány”. Azaz nem volt titkos, nem aláírás ellenében, számozottan terjesztették, de a könyvtárakban/újságárusoknál se árulták. Ezek amolyan belső kiadványok voltak, melyek azonban elég széles körben terjedtek.

Az egyik ilyen lap a Világgazdaság volt, mely sok nyugati anyagot közölt, meg olyan cikkeket is, melyek nem egyeztek teljesen a hivatalos irányvonallal. Tulajdonképpen a későbbi SZDSZ-es és reformkommunista MSZP-es gazdasági-pénzügyi szakemberek egyik legális műhelye volt. Minden nem jelenhetett meg persze itt se, de jóval több, mint a normál sajtóban.

Én is gyakran láttam a Villággazdaságot, apám a 70-es évek második felében már benne volt a körben, melynek „járt”. Bár bevallom, nemigen olvastam, pont ez a gazdasági-pénzügyi tematika akkoriban nem izgatott erősen.

A szerkesztőség aztán 1979-ben elérte: lehessen egy kivonatolt, jobban megszűrt Világgazdaság verzió, hetente egyszer, de immár nyilvános lapként. Na, ez lett a Heti Világgazdaság, rövidítve HVG. Plusz nagy újdonsága volt a lapnak a fűzött formátum és a jó nyomdai minőség, gyakorlatilag az amerikai Newsweek lett leutánozva külsőben.

Hírdetés

Egyébként érdekes lap volt, akkor szenzáció, mert népszerű stílusban írtak, elsősorban gazdasági kérdésekről.

Kérdés: 1979-1989 között pontosan mitől is volt független a HVG? Mert tényszerűen legfeljebb az olvasóktól volt független.

A HVG a Magyar Kereskedelmi Kamara lapja volt, az meg a kormány felügyelete alatt állt, végsősoron az MSZMP KB gazdasági osztályának alárendelve.

Kádár alatt természetesen egyetlen lap se létezett, mely független lett volna a Párttól. Ill. voltak egyes kivételek, engedélyezett társadalmi szervezetek és egyházak lapjai, ezek azonban nem közölhettek semmit, aminek bármilyen politikai jelentősége lett volna. Pl. a Magyar Horgász című havilap – ezt időnként olvastam – teljesen szabadon írhatott horgászati kérdésekről.

Persze – mint mondtam – tény, a HVG-ben több szabadság volt, mint más lapokban, sok más lappal összevetve kifejezetten érdekes volt. De hogy független lett volna az egy méretes hazugság.

Lehet, hogy a HVG kampánya azoknak a szól, akiknek nincs már semmi ismeretük a Kádár-rendszerről, s beveszik a szemérmetlen hazudozást?


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »