Miképp ítélik meg a kormányuk járványkezelését a régiónkban – Szlovákia ebben is az utolsó

Miképp ítélik meg a kormányuk járványkezelését a régiónkban – Szlovákia ebben is az utolsó

Szlovákia lakosságának háromnegyede úgy gondolja, hogy kormánya rosszul kezelte a járványhelyzetet, illetve az azt kísérő gazdasági válságot. A Globsec végzett márciusban felmérést erről Trends 2021 néven Európa 10 országában. Mintegy 10 ezer embert kérdeztek meg Szlovákián kívül Ausztriában, a Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Romániában és Bulgáriában.

A tíz országból a szlovák kormány iránt fejezték ki a legmagasabb szintű bizalmatlanságot a világjárvány kezelésével kapcsolatban.

Az októberi hasonló felmérésben még csak a lakosság 31 százaléka volt bizalmatlan a kormány iránt. Igaz akkor a járvány második hulláma épp elkezdődött, és a z első hullám nem járt különösebb áldozatokkal, a kórházak sem voltak telítettek.

Mindenesetre az öt hónap alatt a bizalmatlansági index 44 százalékpontot nőtt.

Tíz országból 8-ban a válaszadók többsége úgy ítéli meg, hogy kormányuk rosszul kezelte a járványt. 2020 októbere óta 5 országban ugrott meg az ezzel a kritikus nézettel rendelkező válaszadók száma.

Hírdetés

Csak Ausztria (60% jól, 38% rosszul) és Magyarország (54% jól, 44% rosszul)polgárainak többsége gondolja helyesnek kormányuk járványkezelését.

Vizsgálták azt is, hogy a polgárok mennyire tartják hitelesnek a hivatalaik információit a koronavírus áldozatairól.

Szlovákiában a polgárok 46 százaléka úgy gondolja, hogy több áldozattal járt a járvány, mint amennyit a közegészségügyi hivatal kommunikál.

Ez a tíz ország közül a harmadik legrosszabb eredmény, csak Litvániában (46%) és Romániában (47%) vélekedtek rosszabbul.

Ausztria (21%), Észtország (22%) és Magyarország (25%) számai voltak a legjobbak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »