Migránscsalogatás helyett pénzt kért az Egyesült Államoktól Mexikó

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök felszólította az Egyesült Államokat, hogy változtassa meg bevándorlási politikáját, miután a héten felborult egy közép-amerikai migránsokkal teli kamion Mexikó déli részén, és rengetegen meghaltak.

"A migrációs gondokat nem kényszerintézkedésekkel, hanem a munka és a jólét lehetőségének biztosításával lehet megoldani" – szögezte le az államfő helyi idő szerint pénteken. Obrador arra kérte az amerikai kormányt, hogy fektessen szociális programokba Közép-Amerikában a migráció felszámolása érdekében.

Csütörtökön a mexikói Chiapas államban felborult egy többségében guatemalaiakat szállító, az Egyesült Államokba tartó kamion. A balesetben 55-en vesztették életüket, több mint százan megsérültek, a sofőr megszökött. Az áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, mert sokakat életveszélyes állapotban vittek kórházba. A baleset valószínűleg gyorshajtás miatt történt egy veszélyes kanyarban.

Hírdetés

Az ügyben emberölés miatt indítottak eljárás. A guatemalai hatóságok háromnapos gyászt rendeltek el. A halottak azonosításán dolgozó mexikói bevándorlási intézet bejelentette, hogy hazaszállíttatja a holttesteket és fedezi a temetési költségeket. A túlélők Mexikóban maradhatnak.

Az elmúlt időszakban megnőtt az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók száma. Sokan abban a reményben indulnak útnak, hogy Joe Biden amerikai elnök elődjénél, Donald Trumpnál kevésbé szigorú bevándorlási politikát folytat.

A mexikói hatóságok január és szeptember között több mint 190 ezer migránst számoltak össze, háromszor annyit, mint 2020-ban. Mintegy 74 300 embert kitoloncoltak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »