Miért nem állja meg a helyét a Soros-elmélet?

Miért nem állja meg a helyét a Soros-elmélet?

Sajnos, el kell ismerni, hogy a Smer viszonylag sikeresen terelte el a figyelmet a kettős gyilkosságról azzal, hogy Soros Györgyöt is belekeverte a szlovákiai belpolitikai válságba. Persze, tagadhatatlan az államfő, Andrej Kiska felelőssége is, aki egyetlen mondattal sem kommentálta az ellene felhozott vádakat.

Robert Fico Soros György megemlítésével egyetlen célt akart elérni: hogy a kettős gyilkosságtól kezdve Ján Kuciak utolsó cikkének tartalmán át a pénteki tömegtüntetésekig bezárólag mindent egy kalap alatt Soros nyakába varrjon.

Ezzel menekülve a rá nehezedő terhelő körülmények elől. Mária Trošková és Viliam Jasaň olasz kapcsolatát ugyanis nem tudta cáfolni, ahogy nem tudta megmagyarázni azt sem, hogyan lehetséges, hogy titkárnője (Trošková) átvilágítás nélkül is bizalmas iratokhoz férjen hozzá.

Nem áll össze

A Soros-elmélet viszont több sebből vérzik.

Először is, a jobboldali ellenzék (SaS, OĽaNO, KDH, MKP) mind bevándorlás-ellenesek. Mi több, a legerősebb ellenzéki párt, az SaS programjának jelentős részét a migránsellenességre építette, ráadásul bírálóan nyilatkozik a Lengyelországgal szembeni uniós intézkedésekről is.

A második ellenérv, hogy a balliberális értékeket valló pártok, mint a Progresszív Szlovákia (amely közeli kapcsolatokat ápol többek között a magyarországi Momentummal), még csak most alakultak, és igencsak szükségük lenne még a rendes választási időszakból hátralévő két évre, hogy megerősödjenek és kormánytényezővé nőjék ki magukat. Ez az esély most veszélybe került. Az időzítés tehát számukra nem éppen megfelelő.

Hírdetés

A következő gyenge láncszem maga a kormánykoalíció. A Most-Híd az elsők között ítélte el a magyar kormányt, amiért kerítést épített déli határaira 2015-ben, de más témákban is kritizálta Magyarországot.

A Smer mindig is kettős játékot játszott, hiszen a V4-eket is feláldozta volna, hogy Szlovákia az Unió magországaihoz kösse. A migrációt pedig tűrve tiltotta, mert, bár retorikában elutasította a kötelező betelepítési kvótákat, annyit azért teljesített belőlük, hogy Brüsszel ne cibálja az Európai Bíróság elé, ahogy azt teszi most a V4-ek többi országával.

Fico kiemelkedő kapcsolatokat ápol Junckerrel és Macronnal is. Még ha populista módon Szlovákiában el is utasítja a bevándorlást, az elmúlt évek tapasztalatai szerint csak idő kérdése, mikor fordul egyet újra a szélkakas – például az autógyárak nyomására, amelyeknek új munkaerőre van szükségük.

Nem most kezdődött

Soros György ide vagy oda, ne feledjük, hogy ez még mindig az a Fico és az a Kaliňák, akik rászabadították a rohamrendőröket a DAC-szurkolókra 2008-ban, akik meghurcolták Malina Hedviget, akik alkotmánysértő törvénnyel megakadályozták a magyar állampolgárság legális felvételét a szlovákiai magyarok számára, és akik módszeresen leépítenék a nemzetiségi oktatásügyet és elhanyagolják a dél-szlovákiai gazdaságot.

Tény, hogy a Visegrádi Négyek sosem voltak olyan erősek, mint most. De a V4 leggyengébb láncszeme kétszinű politikája miatt Szlovákia, és csak idő kérdése volt, mikor okoz csalódást.

Ugyanakkor – mivel Fico elkésett Kaliňák leváltásával, és a helyzet eszkalálódott – már minden megváltozott, visszavonhatatlanul. Ha marad is a jelenlegi kormány, a lehető legrosszabb forgatókönyvre számíthatunk: egy bevándorlás párti Most-Híd és egy magyarellenes SNS kerül helyzetbe a koalícióban.

Komjáthy Lóránt

Nyitókép: denníkn.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »