Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

31. Szent György Napok KULTURÁLIS HÉT. Ma 17 órától Képekbe zárt haza – Weinstock Ernő észak-erdélyi fotográfiái, 1940–1944 – a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum vándorkiállítása a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében; 10 és 12 órától a Firtosi Kompánia Ég Ígérő Fa című gyermekprogramja a Cimborák Bábszínházban, ajánlott életkor: 4+, jegyár: 15 lej, jegyfoglalás a 0752 540 593-as telefonszámon, Golicza Bernadettnél;

18 órától a Liliput Társulat Lúdas Matyi című gyermekprogramja a Háromszék Táncstúdióban, rendező: Lélek Sándor Tibor, ajánlott életkor: 3+, jegyár: 15 lej, jegyfoglalás a 0752 540 593-as telefonszámon, Golicza Bernadettnél; 18 órától közönségtalálkozó a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Radu Vancu íróval, beszélgetőtárs: Adrian Lăcătuș; 18 órától a Százlábú, Százlábacskák és Apróláb táncegyüttesek folk­lórelőadása a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében – együttesvezetők: Virág Imola és Virág Endre; 18 órától Shakespeare Memorial Day – emlékünnepség dr. Nagy Attila Shakespeare-kutató, egyetemi tanár, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagja tiszteletére a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyi Kirendeltségén; 18 órától Varázslatos természet – a Vadon Egyesület Transnatura természetfotóklubjának kiállításmegnyitója az Erzsébet park felső sétányán; 19 órától Pavel Bartoș: One man aproa­pe show című egyéni elő­adása a Tamási Áron Színház nagytermében, rendező: Pavel Bartoș, jegyár: 60 és 30 lej; 20 órától Dobray Sarolta: Üvegfal című darabja a Tamási Áron Színház kamaratermében, rendező: Soós Attila, jegyár: 50 és 25 lej.

ÚTLEZÁRÁSOK. A háromnapos fesztiválhétvége miatt ma délutántól elkezdik lezárni a központi parkolókat a következő terv szerint: 17 órától a Kós Károly utca Kriza János utcától (a Mikes Kelemen Líceumtól) egészen az Andrei Șaguna utcáig (a dohánygyári hegyig) tartó szakaszán, ugyanígy a Szabadság tér Kórház utca és Gróf Mikó Imre utca közti szakaszán (az Erzsébet Park Lábas Ház előtti részén); csütörtökön reggel 9-től lezárják a következő utcákat: az 1918. december 1. utat a Csíki utcától a Kőrösi Csoma Sándor utcáig (a Csíki utcáig járható marad); a Gróf Mikó Imre utca egy részét a Szabadság tér és a Gödri Ferenc utca között; a Szabadság teret a Gróf Mikó Imre és a Kórház utca között (a Kórház és a Kriza János utca mindkét irányban járható marad); a Kós Károly utcát a Kriza János utcától az Andrei Șaguna utcáig (a dohánygyári hegyig); a Táncsics Mihály utcát a Kós Károly utca és a Hársfa sétány közti szakaszon; a Gyár utcát a Kós Károly és Bánki Donát utca közti részen; a Kónya Ádám Művelődési Ház környékén a Kossuth Lajos utcát a főtér és a Martinovics Ignác utca között, a Kőrösi Csoma Sándor utca elejét a Martinovics utcáig, a Váradi József utca alsó szakaszát a Gábor Áron utcáig (a Gábor Áron utca járható marad). A lezárt területeket április 29-étől fokozatosan felszabadítják.

AUTÓBUSZOK. A Multi-Trans Rt. értesíti utasait, hogy a Szent György Napok rendezvényei alatt érvénybe lépő forgalomkorlátozások miatt az autóbuszok útvonalai csütörtökön 8 órától kezdődően egészen április 29-én, hétfőn 10 óráig a következőképpen módosulnak: a vasút­állomás irányában a Lábas Ház megállóhely nem fog üzemelni, az összes járat a Kriza János utcán keresztül közlekedik. Ideglenes megállóhely létesül a Törvényszék előtt. • A Szemerja negyed irányában az Erzsébet park és Református templom (BRD) megállóhelyek nem fognak üzemelni és az összes járat a Kriza János utcán keresztül közlekedik. Fel- és leszálláshoz a Törvényszék előtti megállóhelyet lehet majd használni. • A fent említett módosításokon kívül a 2-es számú járat útvonala az alábbiak szerint módosul: a vasútállomás irányában: Szemerja – Kriza János utca – 1918. december 1. út (jelzőlámpák) – Grigore Bălan tábornok út – Templom utca – Grigore Bălan tábornok út – vasútállomás (ideiglenes megállóhely létesül a Törvényszék előtt és a Templom utcában a Kőrösi Csoma Sándor utcával való kereszteződésnél) • a Szemerja negyed irányában: vasútállomás – Grigore Bălan tábornok út – Templom utca – Grigore Bălan táborok út – 1918. december 1. út (jelzőlámpák) – Kriza János utca – Szemerja (ideglenes megállóhely létesül a Törvényszék előtt és a Templom utcában a Kőrösi Csoma Sándor utcával való kereszteződésnél). A 2-es számú járat útvonalán az alábbi megállóhelyek nem üzemelnek majd: Lábas Ház, Plugor Sándor Művészeti Líceum, Kálvin tér, Csíki negyed, Csíki utca, Gámán János Szakközépiskola, Kós Károly Szakképző Líceum.

ÁLLANDÓ PROGRAM. A Babaház Mese és valóság című kiállítása április 22. és 28. között az Olt utca 8. szám alatt látogatható a következő nyitvatartási program szerint április 22–24.: 15–18 óráig; április 25.: 13–18; április 26–28.: 10.30–18 óráig.

HONLAP: szentgyorgynapok.ro.

Zene NÓTAKALÁKA. A Gyergyómedencei Magyarnóta Társulat május 19-én 16 és 19 órától a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban Piros pünkösd napján imádkoztam érted… címmel tart nótakalákát. Jelentkezni a 0751 223 536-os telefonszámon lehet. Hetven jegy már elkelt.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.30-tól Sárkányőr (románul beszélő) és Artúr, a király (román feliratos), 18.15-től Semmelweis (magyar életrajzi filmdráma), 18.30-tól Szellemirtók – A borzongás birodalma (román feliratos), 20.30-tól Back to Black (magyar feliratos), 20.45-től A kiméra (román feliratos);

Kiállítás FÉNYKÉPKIÁLLÍTÁS. Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban Képekbe zárt haza címmel nyílik tárlat ma 17 órától, amelynek középpontjában Weinstock Ernő 1940–44 között, az úgynevezett kis magyar világ idején, Észak-Erdély visszacsatolásakor készített fényképei állnak. A vendégeket köszönti Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, a megnyitón felszólal Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, a kiállítást megnyitja Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár. Moderátor: P. Magyarosi Imola színművész. Fuvolán közreműködik Császár Katalin, a Plugor Sándor Művészeti Líceum tanára és tanítványa, Ivanitzki Krisztina. A kiállítás kurátorai: Sári Zsolt és Szegedy-Kloska Tamás. A tárlat augusztus 30-ig lesz megtekinthető.

Hitvilág ALZHEIMER KÁVÉZÓ. Az áprilisi téma: Neurofeedback terápia, a harmonikus agyműködést célzó tréning. Április 25-én, csütörtökön 18 órától a Szilvássy Carola Református Szeretetotthonban (Sepsiszentgyörgy, Tavirózsa utca 18. szám) a meghívott Kulcsár-Terza Réka neurofeedback-, Brain Training-, biofeedback-tréner. A belépés ingyenes. Érdeklődni a 0731 025 903-as telefonon Vetró B. Enikőnél.

Tudástár Kézdivásárhelyen Szombaton 18 órától a kézdivásárhelyi Atrium Hotel rendezvénytermében az egészséges egyénről tart előadást Tapolyai Emőke pszichológus, felsővezetői coach és motivációs előadó. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak.

Röviden JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. INGYENES ÜGYINTÉZÉS. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Kézdiszentléleken a polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket. TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Bibarcfalváról és Bodosból, csütörtökön Vargyasról. KÖZGYŰLÉS. A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete értesíti tagságát, valamint az 1990/118-as törvény kedvezményezettjeit, hogy április 26-án, pénteken 11 órától 2023-as évértékelő közgyűlést tart a szervezet sepsiszentgyörgyi székházában. Amennyiben kvórum hiányában a gyűlés elmarad, május 10-én 10.15-től megismétlik. Tisztelettel várják az érdekelteket.

Gombaismereti kiselőadások Április 25-én, csütörtökön 18.30-tól Farkas János és Zsigmond Győző tart vetített képes előadást Június gombái Sepsiszentgyörgyön és vidékén címmel a Székely Nemzeti Múzeumban. Ezt követően bemutatnak néhány kisfilmet a 25 éves László Kálmán Gombász­egyesület eddigi rendezvényeiről (gombászképzés, tanfolyamok).

Veterán autók találkozója Április 27-én, szombaton tavaszi retróparádét szervez a Romániai Retromobil Klub 11–15 óráig a Sepsi Value Centre parkolójában. Az eseményre száznál több veterán autót és motorkerékpárt várnak, köztük közel százéves járműveket is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »