Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató ALBUMBEMUTATÓ. Préda Barna helytörténeti kutatómunkájának egyik színfoltját a régi fotók felkutatása képezi. A ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében bemutatásra kerülő, Az üvegfúvók unokái – Zalánpataki ősök albuma című kötetében közel 300 fotón és 78 újságcikk segítségével eleveníti meg Zalánpatak történetét. A szerzővel Kisgyörgy Zoltán geológus és Péter Sándor nyugalmazott magyartanár beszélget. Házigazda: Tóth-Bartos András történész. KÖNYVBEMUTATÓ ÉS ELŐ­ADÁS. Várják a természetjárókat és a földrajz iránt érdeklődőket Székely Árpád Kárpátok (alpi formakincs a Magas-Tátrától a Retyezátig) című munkájának vetítéssel egybekötött bemutatójára, amelyre ma 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előadótermében.

Pódiumbeszélgetés Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, a Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke meghívásának eleget téve április 17–20. között Székelyföldre látogat Jean-Félix Acquaviva, Korzika képviselője a párizsi nemzetgyűlésben és az őt elkísérő delegáció. Ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Az autonómia összeköt – Autonomia liata címmel tartanak pódiumbeszélgetést, melyen részt vesz Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, a FUEN elnöke. A rendezvény nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Színház M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától az Echoes of Here című produkciót játssza. Koreográfus: Ermira Goro. Időtartam: 45 perc, szünet nélkül. TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Április 19-én, pénteken és 20-án, szombaton 19 órától a kamarateremben Sztojka Sebestyén: Az Angyal – a kolozsvári BBTE végzős színművész hallgatóinak bemutató elő­adása, rendező: Pálffy Tibor, korhatár: 12+, időtartam: 2 óra, szünet nélkül.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi bábszínház ma 11 és 13 órától a sSOHA című előadást szervezett csoportoknak játssza. Érdeklődni, helyet foglalni a 0752 540 593-as telefonszámon, Golicza Bernadettnél lehet. További részletek a www.facebook.com/Cimborak oldalon.

Zene ZONGORAKONCERT. Thurzó Zoltán Himnusz a magasban címmel tart zongorakoncertet április 19-én, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. Jegyárusítás a Treff utazási irodában ma és csütörtökön 16–17 óráig. Érdeklődni a 0745 589 214-es telefonon lehet. ORGONAKONCERT. A kézdi­vásárhelyi Boldog Özséb- templomban 19-én, pénteken 19 órától Vajas Gréta, a kolozsvári Gheorghe Dima Nemzeti Zeneakadémia mesterszakos hallgatója tart orgonakoncertet. DICSŐÍTŐ KONCERT. A sepsi­szentgyörgyi Szent József- templomban 20-án, szombaton a 18 órakor kezdődő szentmise után dicsőítő koncert lesz Törjön út! címmel. KARAKÜRT-KONCERT. Kézdivásárhelyen az Erzsébet Teremben (44-es udvartér 1. szám) április 20-án 19 órától fellép a Karakürt, vagyis a Fekete Farkas, egy különleges formáció, melyet a Vazul Vére rockopera zeneszerzője, Vörösmarti Imre és felesége, Anikó alkot. A dalokban megjelenik a férfi és a nő szövetségének ereje, az egyensúly kelet és nyugat, az ókor és a jelen között. Belépő nincs, adományt szeretettel elfogadnak.

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A Lúdas Matyi című szervezett előadás ma 10 és 12 órától Gelencén a művelődési házban, 19-én, pénteken 19 órától Nagyajtán a művelődési házban látható; a Hazától hazáig előadást 20-án, szombaton 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban játsszák. VENDÉGELŐADÁS. Április 22-én, hétfőn 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház közös előadása látható a Szent György Napok keretében. A Farkas Tamás és Tapasztó Ernő által rendezett 497 című produkció egy táncszínházi, performance jellegű előadás, amely négy romániai fiatal kálváriáját mutatja be. Jegyek a központi szervezőirodában kaphatók.

Hírdetés

Képernyő TVR CULTURAL. Ma 14.30-tól: Balogh Péter emlékére. 1980-ban a művész hatvanadik születésnapján Lőrinczi László író felkereste műtermében, ahol Balogh Péter az 1969-ben készített, a kilenc csodaszarvas legenda ihlette alkotása történetéről is beszélt. A Huszár Irma és Emil Lungu által készített portréfilmmel a harminc évvel ezelőtt, 1994. március 4-én Bukarestben elhunyt Balogh Péter szobrászművészre emlékeznek. Az Aranyszalagtárban őrzött felvételen Krizsovánszky Szidónia, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház egykori művésze mondja el A kilenc szarvas legendáját. ♦ Dzsessz Ramona Horvath, Tony Lakatos és meghívottaik előadásában.

Kiállítás RETROSPEKTÍV TÁRLAT. Április 19-én, pénteken 18 órától Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központ földszinti és harmadik emeleti kiállítótereiben megnyitják a Tóth-Szűcs Ilona (1930–1990) és Tóth László (1933–2009) festőművészek életművének emléket állító tárlatot. A kiállítást megnyitja Banner Zoltán művészettörténész és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője. FÉNYKÉPEK ÉS ÍROTT SZÓ. Április 21-én, vasárnap 12 órakor, az istentisztelet után a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház konferenciatermében megnyitják Steigerwald Tibor (fényképek) és Kisgyörgy Benjámin (írott szó) Lélekösvényen. Merengések képben és szóban című kiállítását. KÉZIMUNKA-KIÁLLÍTÁS. Április 25-én, csütörtökön 17 órakor a belvárosi Szent József-plébánia hittantermében a sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör megnyitja az Múltunkat jelenünkbe öltve című kiállítását, melyen varrottasokat, hímzéseket és gyöngy ékszereket mutatnak be. A kiállítást megnyitja Vinkler Aranka Aurélia szakkörvezető, hímző népi iparművész, a népművészet mestere, méltatja ft. Ilyés Zsolt plébános, házigazda. A kiállítás megtekinthető április 25. és május 9. között naponta 10–18 óráig.

Hitvilág EGYHÁZKÖRI VIZSGÁLÓSZÉK. A Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközségben egyházköri vizsgálószékre kerül sor ma, a 18 órától kezdődő istentiszteletre várják szeretettel a híveket. TÁRSASJÁTÉK-BEMUTATÓ KÉZDIVÁSÁRHELYEN. A Gyulafehérvári Caritas és a szegedi Talentum Alapítvány közös fejlesztése nyomán, másfél éves előkészítő munka eredményeként született meg az a társasjáték, amely az önkéntességet és a társadalmi felelősségvállalást kívánja népszerűsíteni a fiatalok körében. A játékot ma 15 órától Kézdivásárhelyen a Borudvar Pajta-termében mutatják be. Az érdeklődőket arra kérik, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék a 0735 735 165-ös telefonszámon vagy a [email protected]ímen. Előzetes időpont-egyeztetés alapján a játék osztályfőnöki órák vagy más közösségi események keretében is kipróbálható. A társasjáték és kellékei nyomtatható formátumban ingyenesen letölthetők. ODFIE SPORTOLIMPIA. A Magyar Unitárius Egyház ifjúsági szervezeteként működő Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) április 19–21. között szervezi meg az OMNIUM – 5. ODFIE Sportolimpiát a Hargita megyei Tusnádfürdőn rekordszámú, közel 200 fiatal részvételével.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16.30-tól Belu – A legbátrabb bálna (magyarul beszélő), 16.45-től Kalandok a természetben 2. (románul beszélő), 18.15-től Szellemirtók – A borzongás birodalma (magyarul beszélő), 18.30-tól Ennél csak jobb jöhet (román feliratos), 20.30-tól Back to Black (magyar feliratos), 20.45-től Az első ómen (magyarul beszélő).

Röviden TEGA. A Tega Rt. régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékokat, régi ruhákat szállít el ma Nagyajtáról, pénteken Miklósvárról és Köpecről.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »