Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Kiállítás

A tárlatot annak kurátora, Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője mutatja be. A tárlatmegtekintés ingyenes, egyéni látogatók részvételére számítanak. Csoportok számára tárlatvezetést előzetes bejelentkezés alapján biztosítanak, érdeklődni az [email protected] elérhetőségen lehet. EMŰK. A sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ idei első életmű-kiállítása az absztrakt festészetet Erdélyben meglepően korán képviselő festőművésznek, Boros Lajosnak (1928–2011) állít emléket. A kiállítást ma 18 órakor nyitják meg az EMŰK harmadik emeleti kiállítóterében. Megnyitóbeszédet mond Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője és Gazda József művészettörténész.

Farsangi mulatságok Háromszéken BARÓT. Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-termében ma 17 órától varázslatos farsangi mulatságra kerül sor. A program: ismerkedés a farsangi ünnepkörrel, a hagyományokkal és népszokásokkal; farsangi lakodalom és alakoskodás – nevettető pillanatokkal; farsangtemetés – együtt búcsúznak a téltől szimbóluma, a Samu kiszebáb elégetésével a múzeum udvarán; vidám táncház. A belépés ingyenes. Részvétel maszkban vagy álöltözetben! KOVÁSZNA. A Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete február 10-én, szombaton tartja hagyományos farsangi mulatságát. Gyülekező 16 órakor a városi művelődési ház előtt, a maskarások felvonulása után 17 órakor bábuégetésre kerül sor a művelődési ház udvarán, 17.30-tól Áll a bál! – táncmulattság, zenél Iffiú Szabolcs és zenekara, közreműködnek a kovásznai Pitypang, Recefice és Vizitke néptánccsoportok. (b. j.) SZENTIVÁNLABORFALVA. Em­lékezzünk a régiekről – Családjaink kedves nótái címmel tart előadást a szent­ivánlaborfalvi Székely István Dalkör február 10-én, szombaton 20 órától a közösségi házban. Az előadás után kosaras bál következik, amelyen a Szász Béla Band zenél. Az érdeklődőket arra kérik, hogy részvételüket jelezzék a 0742 020 481-es telefonszámon (N.K.K. Öcsi).

Színház M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától Echoes of Here című előadását játssza. Koreográfus: Ermira Goro. Időtartam: 45 perc szünet nélkül. Jegyek a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon válthatók.

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi bábstú­dióban ma, hétfőn, kedden és szerdán 9.30 és 11 órától a Csillagpalota c. előadást játsszák Benkő Éva és Péter Orsolya rendezésében. Érdeklődni, jegyet foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon, Csüdöm Eszternél lehet.

A színházról Sepsiszentgyörgyön A Mathias Corvinus Collegium (MCC) A színház mint társadalmi tükör: Kisebbség és többség együtt és külön címmel rendez színházzal és kisebbséggel kapcsolatos beszélgetést ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Hotel konferencia­termében. Meghívottak: Jókai Ági komáromi származású színművész, Anna Maria Popa, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház menedzsere, a Plugor Sándor Művészeti Líceum oktatója, Pálffy Tibor, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház színművésze. A beszélgetés moderátora Farcádi-Plájás Erzsébet szövegíró, kommunikációs szakember. Részvételi szándékot űrlap kitöltésével kell jelezni: feliratkozas.mcc.ro/ sepsiszentgyorgy-szinhaz-tarsadalmi-tukor.

Hírdetés

Tánc HÁROMSZÉK TÁNCEGYÜTTES. A sepsiszentgyörgyi társulat rendhagyó táncszínházi előadásra vállalkozott Ecce Homo – Íme az ember címmel, melyet Farkas Tamás koreográfus és Tapasztó Ernő rendező álmodott színpadra Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban február 11-én, vasárnap 19 órától, 12-én, hétfőn pedig 13.45-től szervezett előadáson játsszák a produciót. Az előadásra jegyet a központi jegyirodában lehet vásárolni.

Könyvbemutató * Sepsiszentgyörgyön az evangélikus templom tanácskozótermében február 10-én, szombaton 17 órától bemutatják Péter Sándor Táncöröm (Tíz esztendő Kézdivásárhely néptáncos múltjából) című könyvét. Házigazda: Zelenák József lelkész-esperes. Verset mond Incze Melinda, hegedűn játszik Préda Barna. A szerző beszélgetőtársa Mihálycsa Szilveszter, a hajdani nagy táncdrámák megálmodója és kivitelezője. * A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban február 10-én, szombaton 18 órától bemutatják a Farkaskölykök című könyvet, amelyben Szentpáli Szabó László elmeséli kalandos életét. Megtudhatjuk, hogy milyen volt a cserkészet a 30-as években, amikor Z. Sebess József volt a parancsnoka a Kolozsvári Református Kollégiumban, hogyan élte meg a román nemzeti nagytáborokat, illetve az 1933-as gödöllői dzsemborit, vagy hogyan táboroztak a Fekete-tenger partján. A könyvet bemutatja Papp Annamária kolozsvári újságíró, történész, a könyv szerkesztője és kiadója.

Megemlékezés Sepsiszentgyörgyön Február 11-én, vasárnap 11.30 órától a Magyar Polgári Erő sepsiszentgyörgyi szervezete a központi Szent József római katolikus templom kertjében emlékezik a Becsület Napjára a II. világháborúban elesett magyar és német katonák közös sírjánál. A megemlékezésen beszédet mond Erőss Bulcsú, a párt helyi elnöke, verset mond Szász Bence egyetemi hallgató, áldást oszt Antal Zoltán lelkipásztor. A megemlékezés koszorúzással és a himnusz eléneklésével zárul. Minden megemlékezni kívánót várnak.

Hitvilág ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Málnáson és Málnásfürdőn február 11-ig tart az ökumenikus imahét. Az istentiszteletek Málnásfürdőn 17, Málnáson 18 órakor kezdődnek. Ma Boldizsár Ferenc mikóújfalusi római katolikus plébános, szombaton Kristály László Zsolt hidvégi református lelkész szolgál. BETEGEK VILÁGNAPJA. Február 11-én van a betegek világnapja. A sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban a 10 órakor kezdődő szentmisén, a Krisztus Király-templomban a 11 órától kezdődő szentmisén imádkoznak a betegekért, és kiszolgáltatják a betegek kenetét, mely megerősítésükre és gyógyításukra szolgál. NYITÓ ISTENTISZTELET. Baróton az unitárius templomban február 11-én, vasárnap 11 órától kezdődik a házasságheti nyitó istentisztelet.

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsorán: ma 16 órától A fiú és a szürke gém (magyarul beszélő), 16.15-től Legeslegjobb barátok (románul beszélő), 18 órától Argylle: A szuperkém (magyarul beszélő), 18.30-tól Semmelweis (magyar életrajzi filmdráma), 20.30-tól Szegény párák (magyar feliratos), 21 órától Hatalom (román feliratos); szombaton: 11 órától Kacsalábon (magyarul beszélő), 11.15-től Superpietonii Zurli (román családi film), 16 órától Emma és a fekete jaguár (magyarul beszélő), 17.30-tól Ferrari (magyarul beszélő), 18 órától Semmelweis (magyar életrajzi filmdráma), 20 órától Oppenheimer (magyarul beszélő), 20.30-tól A méhész (magyarul beszélő); vasárnap: 11 órától Legeslegjobb barátok (magyarul beszélő), 11.15-től Hókirálynő és a Hercegnő (románul beszélő), 15.30-tól Emma és a fekete jaguár (magyarul beszélő) és 15.45-től románul beszélő, 17.30-tól Semmelweis (magyar életrajzi filmdráma), 18 órától Argylle: A szuperkém (román feliratos), 20 órától Napóleon (magyarul beszélő), 20.30-tól Szegény párák (román feliratos).

Közönségtalálkozó Nagybaconban A Kós Károly építész által tervezett nagybaconi református imateremben ma 17 órától közönségtalálkozóra kerül sor az RTV1 Magyar Adásának képviselőivel. A találkozón levetítik az 1980-ban készült, Porka havak esedeznek című riportfilmet, amelyben az akkori farsangi eseményt örökítették meg az adás szerkesztői. Szeretettel várnak minden érdeklődőt, különösen azokat, akik az egykori farsang lebonyolításában diákként, szereplőként, szervezőként benne voltak.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai 392-es Dona gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0372 409 392). Szombaton és vasárnap napközben a bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015), hétfőtől a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 14–19 és szombaton 9–14 óráig a Sport utca 9/5D alatti Dental Centrum fogászaton telefonos egyeztetés alapján (telefon: 0743 455 556); szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »