Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

A magyar kultúra napja Sepsiszentgyörgyön

.* Január 20-án 19 órától a Magos Együttes népi zenekara tart koncertet a Tamási Áron Színház nagytermében Dumitru Toderic felsőrépai adatközlő közreműködésével. Az együttes tagjai: Enyedi Ágnes, a Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima díjas (ének), Soós Csaba, a Népművészet Ifjú Mestere (hegedű), Kovács Márton, Junior Prima díjas (hegedű), Sa­lamon Soma, a Népművészet Ifjú Mestere, Junior Prima díjas (harmonika, furulyák), Enyedi Tamás (cimbalom), Éri Márton (brácsák), Prihoda István (nagybőgő, cselló). A koncertre a teljes árú jegy 20 lej, a városi kulturális szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám), valamint az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni, a kedvezményes árú jegy 10 lej, és csak a jegyirodában váltható. A koncertet követően a népi muzsika és a táncház kedvelői hajnalig tartó táncos mulatságon vehetnek részt a Tamási Áron Színház előcsarnokában. A táncház a Háromszék Táncegyüttessel, valamint a Lajtha László Alapítvánnyal partnerségben valósul meg, a belépés díjtalan. * Január 21-én, szombaton 18 órától a Tamási Áron Színház Nagytermében a rétyi Kovács András Ifjúsági Fúvószenekar megtartja már hagyományosnak számító új évi hangversenyét. Jegyeket 25 lejes áron a városi kulturális szervezőirodában lehet vásárolni. * A sepsiszentgyörgyi Codex Régizene-együttes Eredeti magyar dal Petőfi Sándor költeményeire című koncertje hallgatható meg január 21-én 20 órától az unitárius templomban. A zenekar tagjai: Adorján Csaba (fidula, brácsa, kontra), Kovács Éva (rebek, hegedű), Kovács László (fidula, hegedű), Filip Ignác (furulyák, fuvolák, művészeti vezető), Lázár Zsombor (basszus fidula, cselló), Szabó Éva (furulyák, fuvolák, ütőhangszerek), Szőgyör Árpád (nagybőgő, ének, ütőhangszerek). A koncertre a teljes árú jegy 20 lej, a városi kulturális szervezőirodában, valamint az eventim.ro oldalon lehet megvásárolni, a kedvezményes árú jegy 10 lej, és csak a jegyirodában váltható. * A kétnapos rendezvénysorozat idején a Sepsi Kalandvonat ismét kulturális utazásra hívja az érdeklődőket. Ezúttal a város köztéri szobrait ismerhetik meg közelebbről azok, akik felülnek a kisvonatra. A Kalandvonat járatain szakavatott vezető avatja be az utasokat az egyes szobrok kultúrtörténe­tébe. A Sepsi Kalandvonat szerelvénye 56 férőhelyes, a járatok díjmentesek, helyfoglalást a 0729 062 856-os telefonszámon lehet igényelni.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház e heti előadásai: január 17-én, kedden 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtérrel) W. Shakespeare: Sok hűhó semmiért – rendező: Kiliti Krisztián, korhatár: 16+; 19-én, csütörtökön 19 órától a kamarateremben Ivan Viripajev: Oxigén – rendező: Pálffy Tibor, korhatár: 14+; 22-én, vasárnap, a magyar kultúra napján 19 órától a kamarateremben aritmia.doc – kortárs erdélyi magyar költők verseiből, rendező: Kolcsár József. A színház jegypénztára hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig tart nyitva, előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyitnak. Elektronikus jegyvásárlás: biletmaster.ro.

Zene KÖNNYŰZENE. A sepsiszentgyörgyi Parallel Lives (Párhuzamos Életek) együttes koncertjével indul az idei év könnyűzenei eseménysorozata Sepsiszentgyörgyön január 25-én 19 órakor a Háromszék Táncstúdióban. A zenekar tagjai: Anca Pârlea (ének), Lőrincz Imre (gitár), Sárosi Péter (billentyűk), Ke­rezsi Csongor (basszusgitár), Kerezsi Kati (ütőhangszerek), Pál Gábor (dobok). A koncertre jegyek január 17-től kaphatóak 30 lejért a városi kulturális szervezőirodában (Szabadság tér 1. szám) és az eventim.ro oldalon, kedvezményesen, 15 lejért csak a városi szervezőirodában.

Killítás SÖRTÖRTÉNETI KIÁLLÍTÁS. Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig című, a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös vándorkiállítása Sepsiszentgyörgyön a Lábas Házban, a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén március 5-ig látogatható. A magyarországi sörkészítés és a sörfogyasztás történetét, a sörkészítés folyamatát, a sörfogyasztás kultúrtörténeti kérdéseit bemutató tárlat hétköznapokon 9 és 16, hétvégén 10 és 14 között tart nyitva. FESTÉSZETI KIÁLLÍTÁS KOVÁSZNÁN. A Kádár László Képtárban január 17-én, kedden 17 órakor Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe címmel nyit meg kiállítást a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet. (Pénteki lapszámunkban a kiállítás időpontja tévesen jelent meg, olvasóink elnézését kérjük.)

Tánc ELŐADÁS BARÓTON. Február 6-án 19 órától a Háromszék Táncegyüttes Baróton a Városi Művelődési Házban lép fel a Tragédia című előadásával. Jegyek a Városi Művelődési Ház jegypénztáránál kaphatóak naponta 10–16 óra között. Telefonszám: 0740 780 353.

Hírdetés

Mozi A sepsiszentgyörgyi Művész mozi műsora kedden: 16 órától Hamupipőke három kívánsága (magyarul beszélő) és Finnick (románul beszélő), 17.45-től Avatar 2. – A víz útja (magyarul beszélő) és románul beszélő 19.30-tól, 17.45-től A kecske és a három gida (román thriller, a Román filmnapok keretében), 21.15-től M3GAN (magyarul beszélő).

Márk Attila Bukarestben A Bukaresti Petőfi Művelődési Társaság szervezésében a Petőfi Házban január 19-én, csütörtökön 18 órától Márk Attila brassói születésű, Árkoson élő unitárius kántor, Sepsiszentgyörgyön dolgozó és alkotó sokoldalú művész, dalszerző, több zenei együttes tagja mutatkozik be a bukaresti magyar közösségnek. A magyar unitárius egyház orgonái I. és az Isten láthatóképpen elősegél című kötet bemutatásával, fotókiállítással és legszebb megzenésített verseivel lép a közönség elé.

Hitvilág ÖKUMENIKUS IMAHÉT SEPSI­SZENTGYÖRGYÖN. A felekezetek egységéért végzett imahéten 18 órától ma a Szent Gellért római katolikus templomban Hegyi István református lelkész hirdeti az igét; 17-én, kedden a szemerjai templomban Takács Dezső római katolikus plébános, szentszéki tanácsos végzi a szolgálatot.

Tortoma Önképzőkör Január 17-én, kedden 19 órától a baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében, a magyar kultúra napja (január 22) alkalmából A mindenség működik tovább címmel beszélgetésre kerül sor Fekete Vince József Attila-díjas kézdivásárhelyi költővel. Beszélgetőtárs: Benedek-Huszár János. A találkozón a meghívott bemutatja a közelmúltban megjelent, Halálgyakorlatok című verseskötetét. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 17 órától imaszándékok fogadása, 17.15-től Örvendetes rózsafüzér, 18 órától szentmise Margittáról, 18.50-től A hét plébániája Gábor Annával. Honlap: mariaradio.ro.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Nicolae Iorga utcai dr. Max (Sensiblu, telefon: 0267 312 049) gyógyszertár, Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. gyógyszertár (0729 935 431) teljesít szolgálatot. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. cím alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (0267 708 465).

Röviden SERES ANDRÁS VARRÓKÖR. A néprajzkutató szellemiségét követő varrókör minden szerdán 17-től 19 óráig működik a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban. Az első találkozóra január 18-án kerül sor, szívesen látnak minden érdeklődőt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »