Mi a közös Ficoban, Sulíkban és Bugárban?

Mi a közös Ficoban, Sulíkban és Bugárban?

Amikor Szlovákiában valamilyen zűrös dolgok történnek, kormányválság, járványválság vagy megrendítő halálesetek, mindig akadnak olyan közismert politikusok, akik „teljesen véletlenül” pont abban az időben valamilyen távoli, egzotikus országban tartózkodva nyaralnak, ott pihenik ki a fáradalmaikat, alibista módon onnan figyelik az eseményeket, illetve a távolból szervezkednek.

Fico távol hazájától, éppen Dominikai Köztársaságban nyaralt, amikor Milan Lučanský tábornok, egykori rendőrfőkapitány a vizsgálati fogságában öngyilkosságot követett el. Onnan üzente meg felháborodva az egykori kormányfő, hogy a vizsgálati fogságot a jelenlegi szlovák kormány legitimizált kínzóeszközként használja.

„Már várom, hogy Soros szolgái, mint például Šeliga vagy Kolíková kifeszítenek a kormányhivatalra egy transzparenst, amin ez áll: itt ülnek Lučanský tábornok hóhérai”. Arra célozva ezzel az egykor kormányfő, hogy a Kuciak-gyilkosságot követő demonstrációk során a tüntetők egy hasonló feliratot helyeztek el az akkor még általa vezetett kormányhivatalon.

Úgy tűnik, hogy Szlovákiában a politikai harc élet-halál harccá terebélyesedett. De ki húzhat hasznot Lučanský halálából? A jelenlegi kormány, amely az elhunyt tábornoktól várta volna a Kaliňákra és Ficora néző terhelő vallomásokat? Kétlem, hiszen leleplezni szeretné az előző kormány korrupciós botrányait. Vagy pedig Ficoék, akik ezektől a terhelő vallomásoktól joggal tarthattak, hiszen az egykori rendőrfőkapitány Kaliňák jobbkeze volt, aki pedig belügyminiszterként Ficoé. Tehát nem lehet a véletlen műve Fico a Dominikai Köztársaságból küldött felháborodása! A szlovák politikai kultúrában eddig is gyakran előfordult, hogy a tolvaj tolvajt kiáltott, elfordítva ezzel magáról a figyelmet! 

Hírdetés

Richard Sulík (SaS) miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter Dubajban töltötte szabad idejét akkor, amikor november végén Szlovákiában újra szigorították a járványellenes intézkedéseket, mosom kezeimet alapon. Köztudott volt a kormányfő és a gazdasági miniszterének az egymással ellentétes felfogása a korlátozásokat, kijárási tilalmat illetően (az óév utolsó napján meghozott még szigorúbb intézkedéseknek viszont meglepetésre már Sulík volt az egyik főtámogatója).

Egy hónappal előtte viszont egy körvonalazódó kormányválság ideje alatt választotta a dubaji nyaralást, amit félig-meddig szolgálati útként álcázott. Megjelent ugyanis az EXPO Dubaj 2020 kiállításon, ahol Szlovákia három témában érdekelt: hidrogén technológia, repülőipar és űrkutatás… Senki se vitatja, hogy a jövőre gondolva még az elhatalmasodó járvány ideje alatt is ki kell használnia a szlovák kormánynak a gyérszámú külföldi megjelenési lehetőségeket. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter például egy hónap leforgása alatt többet utazik külföldre, mint az egész szlovák kormány az egy év alatt. Csak az érthetetlen kissé, hogy a szolgálati útját miért pont egy ilyen válsággal teli időszakban kellett meghosszabbítania szabadságként…

Az is élénken él az emlékezetünkben, hogy Bugár Béla 2018 koratavaszán a szlovák parlament alelnökeként a Kuciak-gyilkosságot követően kirobbant kormányválság kellős közepén utazott el nejével a Maldiv-szigetekre, ahol látták őt Marian Kočnerrel is. Először úgy volt, hogy a 1190 szigetből álló szigetország 364 szálláslehetősége között csak véletlenül egyezett meg Kočneré Bugárral, és csupán üdvözölték egymást, aztán később kiderült, hogy a véletlen és vétlen találkozó során együtt reggeliztek. Majd az is felmerült, hogy Kočner előre eltervezte a találkozóját a Most-Híd akkori elnökével. Bugár a tárgyalás után nem sokkal „nyaralását” megszakítva hazautazott, ahogy Kočner fogalmazott, „felállni a barikádokra”, és így kommentálta Bugár kormánymentő manővereit:

„Béla nem hülye, nyitva hagyott egy kiskaput. Hisz rá is pirítottam.” – lepleződött le az egykori főhidas politikus.

Dominikai Köztársaság, Egyesült Arab Emirátusok, Maldiv-szigetek csodás helyek lehetnek! Fico, Sulík és Bugár pedig ezek szerint kevésbé csodás politikusok!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »