Merni kell újrakezdeni az életet – Püspöki szentmise a márianosztrai börtönben

Merni kell újrakezdeni az életet – Püspöki szentmise a márianosztrai börtönben

Május 24-én, Szűz Mária, a keresztények segítsége ünnepnapja alkalmából Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a Márianosztrai Fegyház és Börtön kápolnájában. Szentbeszédében a főpásztor arra bátorította a fogvatartottakat, hogy a hitből erőt merítve merjék újrakezdeni az életüket.

A márianosztrai börtön kápolnáját 2001-ben Szűz Mária, az Irgalmasság Anyja tiszteletére szentelték fel. A főpásztori szentmisében mindkét ünnepről megemlékeztek.

Szűz Máriát annak a szeretetnek az alapján nevezzük az Irgalmasság Anyjának, amellyel közbenjár értünk, bűnösökért – hangsúlyozta Marton Zsolt püspök.

A búcsúünnep eredeti célja mindig az volt, hogy lehetőséget nyújtson a híveknek bűneik megvallására, arra, hogy megbánják azokat, hogy „búcsút vegyenek” tőlük – emlékeztetett szentbeszédében a főpásztor. – A tettek újragondolásának, megbánásának különös jelentősége van egy fegyházban.

A megyéspüspök arra bátorította az elítélteket, hogy merjék átgondolni ők is korábbi életüket és merjenek újratervezni. Tekintsenek a börtönben eltöltött időre mint lehetőségre, amelyben a hitre térés, a vallás tanítása és gyakorlatra váltása különösen is nagy segítség lehet az újratervezésben.

„Mindig van új esély, mindig van újrakezdési lehetőség. A mennyei Atya irgalmas szeretete mindenkit képes befogadni. Kérjük együtt Máriának, az Irgalmasság Anyjának közbenjárását is, hogy legyen erőnk és hitünk ehhez az újrakezdéshez!” – buzdított Marton Zsolt püspök.

Hírdetés

A szentmisén koncelebrált Vízi Gábor András OSPPE márianosztrai perjel-plébános, aki minden vasárnap szentmisét mutat be a fogvatartottaknak.

*

A börtön a pálos szerzetesekkel jó kapcsolatot ápol, hiszen a börtönt az egykori pálos kolostor épületében alakították ki eredetileg.

A Márianosztrai Fegyházban és Börtönben – az ország több fegyintézetéhez hasonlóan – több éve van jelen főállású katolikus börtönlelkész, aki a fogvatartottak lelkigondozását és lelkipásztori ellátását végzi. Megemlékeznek jelentősebb egyházi ünnepekről is. 2023 őszén két elítélt a megfelelő felkészülést követően a bérmálás szentségében részesülhetett.

Az elítéltek reintegrációját számos egyéb program is támogatja. A pálos szerzetesek idén februárban Szent Ágoston megtérésének mottóját újraértelmezve egy Tolle e lege című biblioterápiás csoportot indítottak a fogvatartottak körében.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »