Nyolcvanegy nyugati lapot és hírportált tett tiltólistára Oroszország

Nyolcvanegy nyugati lapot és hírportált tett tiltólistára Oroszország

Moszkva kedden délután bejelentette, hogy teljesen betiltja Oroszország területén 81 nyugati híroldal és lap internetes elérhetőségét. Köztük van két szlovák progresszív lap, és a Soros György nevével együtt emlegetett magyarországi 444.hu is.

Az orosz belügy hivatalos közlése szerint az „ellenkorlátozások” olyan médiumokra vonatkoznak, amelyek „szisztematikusan hamis információt terjesztenek a különlegeskatonai műveletről” – értsd ez alatt az orosz-ukrán háborút.

A 81 médiumot tartalmazó listán hírügynökségek is vannak, köztük a francia AFP és a spanyol EFE.

A szlovákiai portálok közül a SME és a Denník N napilapok kerültek fel a listára. Mindkét láp oroszellenes, szélsőségesen háborúpárti és radikális progresszív ideológiájáról híres, hírközlésük és publicisztikájuk tökéletesen igazodik az amerikai külpolitikához és a progresszív ideológiai fősodor elvárásaihoz.

A magyarországi portálok közül egyelőre csak a szélsőségesen liberális 444.hu szerepel az orosz tiltólistán. Az európai szintű lapok közül az EUobserver és a Politico brüsszeli hírportálokat korlátozzák majd Oroszországban. Tiltólisátra került a Cseh Televízió, a cseh Seznam Zpravy, a német Der Spiegel, az olasz La Repubblica, a spanyol El Pais, a francia Le Monde, de az osztrák ORF is.

Hírdetés

Lényegében az egész ügyben csak az a meglepő, hogy az oroszok csak most léptek, pedig Európa már korábban tiltólistára tette az orosz Ria Novosztyi hírügynökséget, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazetanevű lapokat. Már a háború első hónapjaiban elérhetetlenné váltakj Európában az orosz Sputnik hírügynökség oldalai és az RT (Russia Today) oldala is.

Az orosz belügy közlése szerint a mostani tiltólista azért született, mert az Európai Tanács május 17-én a Ria Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta teljes internetes elérhetőségét betiltotta. A tiltás most kedden, az orosz válasz bejelentésének napján vált hatályossá.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy az információs térben zajló adok kapok a háború része, sőt, lényegében a narratíva uralása kulcsfontosságú mind a Nyugat mind Oroszország számára. Azt ugyanis tényleg nem állíthatjuk, hogy a listán szereplő nyugati portálok és ügynökségek az objektív tájékoztatás példái lennének.

Az EU által betiltott orosz portálokat is joggal lehet orosz propagandaoldalaknak nevezni, de az is tény, hogy az orosz tiltólistán szereplő nyugati hírportálok, lapok és ügynökségek a nyugati háborúpárti és oroszellenes propaganda terjesztőiként viselkednek. Tragikus hír az európai valóban objektív sajtó számára, hogy két ellentétes irányú, de ugyanolyan torz célokat követő médiaerőtér kereszttüzébe került.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »