Mentőmotorokat áldottak meg Vácon, a Hétkápolnánál megrendezett Emlékhelyek Napja keretében

Mentőmotorokat áldottak meg Vácon, a Hétkápolnánál megrendezett Emlékhelyek Napja keretében

Idén is megrendezték az emlékhelyek napját a váci Hétkápolnánál. A több mint háromszáz éves Mária-kegyhely már hosszú évek óta képviseli a Váci Egyházmegyében a történelmi emlékhely címét. Május 13-án ennek tiszteletére színes programokkal várta látogatóit a kegyhely, melynek keretében áldást kaptak a mentőmotorok. Csépe Zoltán tudósítását szerkesztve közöljük.

Idén egy nagyszabású eseménysorozat keretein belül ünnepelték a Hétkápolna fennállásának évfordulóját, melyet egy közjószolgálati céllal is egybefűztek. Az országos szinten rendezett emlékhelyek napi programsorozatban Vácon számos kulturális és komolyzenei programon vehettek részt a látogatók, emellett a Magyar Mentőmotor Alapítvány számára rendeztek adománygyűjtést a délután során.

A rendezvényen Molnár Zsolt váci plébános mondott köszöntőt, majd számos komolyzenei és ismeretterjesztő program következett. 

Varga Lajos váci segédpüspök a neves Waltherr Gida üvegablakok bemutatásával tárta fel a váci Hétkápolna történetének rejtélyeit.

Miért épp a mentőmotor? – ezzel a kérdéssel köszöntötte Varsányi Zoltán, a Magyar Mentőmotor Alapítvány kuratórium elnöke az egybegyűlteket. A mentőmotorosok szolgálata nagyon fontos pillért képez Magyarország betegellátásában. 2008. június 1-jén léptek szolgálatba hazánk első mentőrobogói, melyek a Budai Várban, illetve a zsúfolt Váci utcában teljesítettek szolgálatot. Céljuk a gyors, szakszerű egészségügyi beavatkozás biztosítása azokon a területeken, ahol a mentőautók kiérkezése több időt venne igénybe.

A mentőmotorosok gyakori szolgálatot teljesítenek a Balatonnál, azonban a környező városokban is gyakran fellelhetők. A mentőmotor a zsúfolt dugóban, vagy a szűk utcákon is könnyen utat nyer magának, így könnyedén eljut a segítség a szükséges helyre.

Hírdetés

A kérdésre, hogy mennyire célszerűek a mentésben ezek a járművek, Varsányi Zoltán elmondta: a mentőmotornak igen magas számú az eszközfelszereltsége, így széles körű ellátást tudnak vele nyújtani. A könnyen kezelhető esetektől az egészen magas prioritású bajokig sokféle helyzetben megállják a helyüket. Kifejezetten érdekes, hogy az a mentőmotor, mely az emlékhelyek napján Vácon állomásozott, az elmúlt napban még életmentést hajtott végre.

A Mentőmotoros Alapítvány fennmaradásában kiemelt segítséget nyújtanak a személyes támogatások, melyek jelenleg a mindennapi működést és a mentésben való részvételt biztosítják. Emellett gyakran fejlesztik a mentőmotorok felszereltségét; a korábbi években defibrillátor készüléket kaptak a járművek.

A jelenleg Balatonon szolgálatot teljesítő mentőmotorokat Torma Joel kórházlelkész megáldotta, majd szentmisében imádkoztak a mentésért, a mentősökért és a Váci Mentőállomásért. 

A nap zárásaként a váci Harmónia kórus tartott adománygyűjtő koncertet a mentőmotorosok részére, ezáltal hozzájárulva a mentősök szolgálatához.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Pomaházi Roland

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »