Mely esetben van értelme balesetbiztosítást kötni, és mikor elég a kötelező kibővítése?

Mely esetben van értelme balesetbiztosítást kötni, és mikor elég a kötelező kibővítése?

Gépjármű balesetbiztosítást bárki köthet, aki védeni akarja vagyonát, de nem mindenkinek éri meg – legalábbis ezt állítják a pénzügyi szakértők. Az ökölszabály az, hogy balesetbiztosítást új autókra mindenképp érdemes kötni, de szép számmal vannak olyan esetek, mikor idősebb gépkocsinál is megtérül a befektetett biztosítási pénz. Sőt, vannak helyzetek, amikor a gépkocsi piaci árán túl is érdemes baleset biztosítást kötni.

“Idősebb gépjárművek esetén a balesetbiztosítás megtérülése a gépkocsi típusától, márkájától, de főleg, aktuális piaci árától függ. A balesetbiztosítást mindenképp ajánljuk új gépkocsiknál, tapasztalatlan sofőrök, vagy gyakori külföldi utak esetében, illetve akkor is, ha az ügyfél munkavégzéshez használja az autót, és elvesztése anyagi problémákat idézne elő”

idézte a SITA hírügynökség Beata Lipšicovát, az Uniqa biztosítótársaság szóvivőjét.

A FinGO.sk társaság nem életbiztosítási prtfóliójának igazgatója, Štefan Fajnor szerint mindenki, akinek a mindennapi munkavégzéshez, tevékenységhez nélkülözhetetlen a gépjármű, számolnia kell a potenciális kockázatokkal, és mérlegelnie kell, hogy rendelkezik-e kellő anyagi tartalékokkal a váratlan autójavítások vagy akár egy új autó vásárlásának fedezésére.

Kis piaci értékű gépkocsik

Lipšicová szerint nem éri meg balesetbiztosítást kötni az idősebb és kis piaci értéket képviselő autók esetében. De például egy “hatékonynak” mondható esetben, mikor a biztosítási összeg nem haladja meg a gépkocsi piaci árát, a balesetbiztosítás idős autónál is logikus döntés lehet. Persze figyelembe kell venni azt is, hogy az adott biztosító például javításnál az autó értékének maximum mekkora részét hajlandó átfizetni. Ez a határérték 70-100 százalék között mozog.

Fajnor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a piacon a balesetbiztosítás ára az új autó 2 százalékába kerül, de adott esetben ennél magasabb vagy épp kisebb összeg is kijöhet, ami több dologtól is függ.

Hírdetés

“Egyes esetekben jobb megoldás a kötelező gépjárműbiztosításon belüli kiegészítésekkel élni, mert ezek árban elérhetőbbek. A kötelező biztosítás kiterjesztése mellett döntő ügyfelek leggyakrabban a szélvédő sérülése, természeti károk, vad elgázolása miatti sérülése elleni biztosítással vagy kiszélesített asszisztensi szolgáltatásokkal bővítik ki a kötelező biztosítást.”

fogalmazott Fajnor. Lipšicová Ez a megoldás az öreg és kis piaci értékkel bíró autók esetében lehet testhez állóbb megoldás. .

A biztosítási díj fixálása

A balesetbiztosítás olyan “biztosítási esemény” esetében nyújthat védelmet, mint például a gépjármű sérülése, megsemmisülése, ellopása, természeti károk, vandalizmus, közlekedési baleset – függetlenül attól, hogy ki a balesetben a károkozó.

Míg a kötelező biztosítás csak a károsultaknak fizet, a baleset okozójának maga kell állnia a gépkocsi javításának vagy pótlásának árát, addig a balesetbiztosítás akkor is fizet, ha épp mi voltunk a törvény előtt a baleset okozói. Ebben az esetben érdemes nagyon odafigyelni a biztosítótársaságok feltételeire is kivételeire is.

Lehetőség van a biztosítási díj hosszabb távú fixálására is, amit rövidítve GAP-nak hívnak, és amely a gyakorlatban pénzügyi veszteség elleni biztosítást jelent. Lényegében arról van szó, hogy lopás vagy a gépjármű totális tönkre vágása esetén a biztosító még mindig a gépjármű eredeti, vételi árát téríti meg.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »