Méhészeti termékekkel az egészségmegőrzésért

Méhészeti termékekkel  az egészségmegőrzésért

Télvíz idején különösen fontos, hogy odafigyeljünk szervezetünk ellenálló és védekező képességének fokozására. Ennek egyik legmegfelelőbb és legtermészetesebb módja a propolisz csepp használata, kiegészítve mézzel, illetve virágporral. Ellátogattunk a füleki Bozó András méhészhez, hogy megtudjuk, hogyan készül a minőségi propolisz és méz.

Bozó András nyolc éve méhészkedik, jelenleg húsz méhcsaládja van. Több szakkönyvet áttanulmányozott, elvégzett egy méhésztanfolyamot, majd tapasztalt méhészektől kitanulta a szakma fortélyait, érkeznek az elismerések a fogyasztóktól és a szakmától.

Az egyik virágmézemet beküldtem a Szlovák Tudományos Akadémia mézlaboratóriumába, ahol kivizsgálták az antibakteriális hatását, és arany minősítést kaptam érte, amire nagyon büszke vagyok

– mondja András.

Az első méz, amit perget, a virágméz. Ennél a méhek a mézet a virágról gyűjtik, adott pillanatban nyíló, számukra elérhető minden virágról még az akácvirágzás előtt. Ezt követi az akácméz és a harmadik, a vegyes virágméz, amely többféle virágból származik és tartalmaz mézharmat mézet is, amit az emberek többnyire erdei méz néven ismernek.

András a különböző mézek mellett propoliszt is készít.

Hírdetés

– Ez egy ragadós anyag, amit a méhek a fák rügyeiről gyűjtögetnek, többnyire a nyárfáról és a nyírfáról. A propoliszt megrágják, majd a garatmirigyükből származó váladékkal feldolgozzák, és a lábukon, mint a virágport viszik haza a kaptárba, ezzel tömik be annak réseit, így az folyamatosan hermetikusan lezárt. Ugyancsak propoliszt használnak a kaptár fertőtlenítésére – magyarázza András, és rögtön hozzáteszi, hogy ő tinktúrát készít belőle, melyet külsőleg és belsőleg is lehet használni.

Külsőleg gyógyuló sebek, bőr- és nyálkahártya gyulladások kezelésére, gombás és bakteriális bőrfertőzésekre, vágásokra és horzsolásokra, valamint gyulladásokra és ízületi fájdalmakra. Belsőleg pedig véd a húgyúti fertőzésektől, a fültőmirigy, a nyombélfekély, a gyomorhurut, a vastagbélgyulladás és a prosztata gyulladásai ellen is. Rendszeres fogyasztásával magas szinten tartható a szervezet ellenálló képessége. Felnőtteknek napi 20-30 cseppet javasol vízbe cseppentve vagy mézbe keverve elfogyasztani.

 A propolisz több mint 300 különféle anyagból tevődik össze. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, amelyek védik a sejteket, szóval rákos megbetegedés ellen is hatásos

– emelte ki a méhész.

A propolisz méltán nevezhető csodaszernek, mert a felsoroltak mellett serkenti a szövetek vérkeringését, szabályozza a vérnyomást. Miután két hétig ázik alkoholban, a propoliszt leszűrik, és kis üvegekbe töltik.

 – Nagyon oda kell figyelni arra, hány százalékos az alkohol, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen, és tudni kell azt is, hogy hány gramm propoliszhoz, mennyi gramm alkohol szükséges. 

Megjelent a Magyar7 2022/6. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »