Megyezászló: újabb elmarasztaló ítélet, fellebbez az önkormányzat

Megyezászló: újabb elmarasztaló ítélet, fellebbez az önkormányzat

Nem kérdéses, hogy megfellebbezik a brassói táblabíróságnak a Kovászna megye zászlajára vonatkozó elmarasztaló alapfokú ítéletét – jelentette ki Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Az önkormányzati vezető szerint nem érte őket meglepetésként sem a Hargita, Kovászna, Maros megyei Románok Civil Fóruma keresete, sem a táblabíróság döntése, miután ugyanaz a bírói testület ítélkezett, mely korábban Sepsiszentgyörgy városzászlaját jóváhagyó kormányhatározatot is érvénytelenítette.

A táblabíróság szerint bombasztikus ítéletéről Dan Tanasă a Románok Egységéért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője és a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője számolt be szerdán a személyes blogján. Eszerint az ítélőszék elutasította a kormány által a civil fórum keresete ellen felhozott kifogásokat, és alapfokon érvénytelenítette Kovászna megye zászlaját. Tanasă arra is emlékeztetett, hogy nemrég a sepsiszentgyörgyi városzászló esetében is hasonló, szintén alapfokú döntés született. A két zászlóra vonatkozó kormányhatározatot azért támadta meg a bíróságon a civil fórum, mert képviselőik hiányolták a lobogókról a románok jelenlétére utaló jelképeket, emiatt úgy vélik a román ajkú lakosságot ezek a szimbólumok nem képviselik, valamint azt is kifogásolják, hogy a zászlók a székely zászló színeit tartalmazzák. A notórius feljelentőként ismert Tanasă azt is megemlíti, hogy a helyi románság szószólói többször is kérték, hogy a zászlókon kapjanak helyet olyan jelképek is, melyek ezt a közösséget is megjelenítik, de „az RMDSZ-beli szélsőségesek visszautasították a kérésüket”. Tanasă egyesülete egyébként utólag lépett be a zászlóperekbe, a felperes mind a megye, mind a város lobogója esetében a civil fórum volt.

Hírdetés

Tamás Sándor, a megyei önkormányzat vezetője csütörtökön újságírói kérdésre kijelentette: teljesen biztosak abban, hogy ugyanaz lesz az ítélet indoklása a megyezászló esetében, mint a sepsiszentgyörgyi városzászló kapcsán, mivel ugyanaz a bírói tanács döntött, mint a megyeszékhely lobogója esetében. Olvasta a sepsiszentgyörgyi zászlóra vonatkozó bírósági döntés indoklását, az abban leírtaknak semmi közük sem a tényálláshoz, és nagy eséllyel a megyezászlóról szóló ítélet esetében is ugyanez lesz a helyzet. Az elnök hozzátette: a megyezászló színei ugyanazok, melyek a címerben is szerepelnek. Utóbbi szimbólumot a román állam 1928-ban, majd 2007-ben is elfogadta, nem volt senkinek kifogása. A címerben egyébként szerepel a piros, sárga és kék szín is – tette hozzá némi iróniával az elnök. Tamás Sándor kifejtette, a zászlón szereplő szimbólumoknak, nem csak Háromszéken, de más megyékben sincs köze ahhoz, hogy az illető térségben milyen egyik vagy másik etnikum aránya.

„A történtek után elmondható, hogy Romániában mégiscsak működik a jogállamiság, hiszen korábban azt hihették sokan, hogy az igazságszolgáltatás nem dönthet az állam ellen, és íme, mégis lehetséges, most a bíróság az állam ellenében döntött, kormányhatározatokat semmisítve meg” – szögezte le cinikusan Tamás Sándor. Rámutatott, nem volt meglepő sem a román „egységfront” (a civil fórum) fellépése, keresete, amint a táblabíróság ítélete sem. Az ítélőszék ugyanazon bírói testülete „teljesen véletlenül” ugyanazt a döntést hozta, mint pár héttel korábban a sepsiszentgyörgyi városzászló esetében, és meggyőződése, hogy az indoklás is „copy-paste” lesz. Mint ismert, Sepsiszentgyörgy esetében az indoklás az volt, hogy az országos heraldikai társaság által egyébként elfogadott városzászló nem „reprezentatív” a lakosság szempontjából.

Ami a továbbiakat illeti, Tamás Sándor kifejtette: ahogy az elmúlt ezer évben hozzászokhattunk, élni kell akkor is, ha a szót a torkunkra fojtják, ezért mennek előre, és nem úgy, ahogy azt Dan Tanasă, a nacionalisták, vagy a bukarestiek elképzelik. Ha az ő szájuk íze szerint élnénk, az a magyar közösség végét jelentené, így marad a megszokott felállás egyik kezünkkel építünk, másikkal védekezünk – fogalmazott Tamás Sándor. Tisztában vannak azzal, hogy elég sokan vannak odaát, és nagy erőkkel támadják őket, de attól még nem adják fel, mennek előre, jelen esetben ez azt jelenti, hogy megfellebbezik a brassói táblabíróság ítéletét.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »