Megvan, mi okozza a késő téli szokatlanul hideg időjárást Európában

Megvan, mi okozza a késő téli szokatlanul hideg időjárást Európában

Míg Európában a szokatlanul kemény tél végi hidegekről cikkeznek az újságok, a tudósok megkongatták a vészharangot, mert a vártnál jóval nagyobb meleghullámokat észleltek az északi sarkkörön. Ráadásul a két jelenség összefügg.

Az északi sarkon jelenleg sarki éjszaka uralkodik, vagyis márciusig a nap nem emelkedik a horizont fölé. Ennek ellenére a sarkkörön túl az átlagosnál 20 fokkal melegebb van, Szibériában pedig több alkalommal is mértek olyan hőmérsékleti „kiugrásokat”, amelyek a megszokott hőmérséklettől 35 fokkal melegebbek voltak.

Idén a tudósok körében kisebb pánikot keltett az is, hogy Grönlandon 61 órára nőtt az az idő, míg fagypont fölötti hőmérsékletet mérhettek. Grönland legészakibb csücskében lévő meteorológiai állomásnál gyakran melegebb volt, mint Londonban, vagy Zürichben, pedig ezek a városok több ezer kilométerrel délebbre taláhatók. A legutóbbi kiugrásnál 6,1 fokot mértek pluszban, amire ugyan volt már példa korábban is, de csak néhány óráig tartott ki a „jó idő”. Most 10 napig nem kúszott 0 fok alá hőmérő higanyszála – mindössze 440 kilométerre az északi pólustól.

A most tapasztalt anomáliákat „riasztónak”, „elképesztőnek”, az „anomáliák anomáliájának” nevezték a kutatók. Állításuk szerint a rendellenességeket a poláris örvény – az északi sark felett keringő hideg, örvénylő légtömeg – ingadozásai okozzák. Korábban sem volt ez ritka jelenség, ám most úgy tűnik, olyannyira megbomlott az örvény egyensúlya, hogy ahelyett, hogy a sarkkörön tartaná a hideget, és Európa felé taszítaná a meleg levegőt, „magába szívja a meleget”, és sarkköri levegővel árasztja el Európát.

A poláris örvénnyel kapcsolatban érdemes tudni, hogy akkor okoz ilyen anomáliákat, amikor meggyengül, valahol megszakad, ahol az egyenlítő felől érkező meleg áramlatok betörnek. Ezek a szakadások aztán szokatlan késő téli sarki hideget hoznak a világ számos részébe, köztük Európába.

TheGuardian.com

Nyitókép: fox59.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »