Megújult az ótordai református templom

Hírdetés

2018 szeptemberében kezdődött el a hétszáz éves ótordai református templom felújítása. Az európai uniós alapokból felújított templomot pénteken délben adta át Cseke Attila fejlesztési miniszter és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

A munkálatok két és fél éven át zajlottak, ez alatt a templomot természetesen nem használhatták az ótordai egyházközség hívei, az istentiszteleteket addig a gyülekezeti teremben tartották.

Nagy Albert ótordai református lelkipásztor elmondta: a feltehetőleg 1380–1400 körül épült templomot százévente restaurálták, a legutolsó ilyen jellegű munkálatokat pedig 1904–1906 között végezték. A mostani helyrehozatali munkálatok ötlete már több éve felmerült. A templom felújítására vonatkozó pályázatot 2016-ban nyújtották be, és 2017 tavaszán értesítették az egyházat, hogy a pályázat elnyerte a szükséges támogatást. Maksay Ádám építész, a tervek készítője elmondta: a nagyméretű templom felújítása szakaszosan történt, és mivel összetett munkáról volt szó, több szakági tervező és kivitelező működött közre. A munkálatok összértéke mintegy 2 millió euró volt.

Fotók forrása: MTI (Kiss Gábor)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »