Megújul a gombaszögi Andrássy-kúria – Képgalériával

Megújul a gombaszögi Andrássy-kúria – Képgalériával

Alapkőletétellel és egy időkapszula elhelyezésével megkezdődött a gombaszögi Andrássy-kúria felújítása. A határon átnyúló együttműködés keretében megvalósuló projekt jóvoltából teljeskörűen megújul a kúria, illetve egyesületi múzeum létesül benne.

A Határon átnyúló együttműködés az elfeledett partnerség felélesztésére Gombaszögön és Szilvásváradon (SKHU GO&SZI) elnevezésű projekt partnerei a Sine Metu polgári társulás, Szilvásvárad község önkormányzata, a Hegyvidék OUTDOOR programszervező iroda és a gombaszögi Hamelli kertészet.

Orbán Máté Julianna, a Via Carpatia EGTC igazgatója elmondta, a projekt fő célja, hogy Gombaszögben és Szilvásváradon olyan turisztikai szempontból vonzó helyszín jöjjön létre, amely sok turistát vonzhat az elkövetkező időszakban. A pályázat összköltségvetése mintegy 1,5 millió euró.

Hírdetés

Orosz Örs, a Sine Metu polgári társulás elnöke arról tájékoztatott, hogy a kúriát egy Polcz nevezetű vasgyáros építtette, 1768-ban készült el. Csak néhány évig volt a tulajdonában, a 18. század végén az uradalmat továbbadta a Csáky családnak, akiktől az Esterházy családhoz került. Később tőlük bérbe vette, majd megvásárolta az Andrássy család, így egy ideig Andrássy Manó vasbirodalmának része volt. A kúria, amely nemzeti műemlék, ma katasztrofális állapotban van. Most – a szomszédos, 19. században épült intézőlakkal egyetemben – megújul, s egyesületi múzeumnak ad majd otthont.

„Hiszem, hogy az egyik legfejlettebb egyesületi múzeum lesz ez Szlovákia területén. Szeretnénk a régió turizmusához hozzájárulni ezzel a turisztikai célponttal. Erre kötődve szomszédaink, a Hamelli kertészet pedig egy kis vendéglátóipari egységet, kávézót és szálláshelyeket hoz létre” – mondta Orosz. Hozzátette, az idén végre elindulat Kassa megye támogatásával a drótköteles csúszópálya építése, amely egy 500 méter hosszú szakaszon köti össze a cseppkőbarlangot ezzel a műemléki lokalitással.

Szaniszló László, Szilvásvárad polgármestere elmondta, az 1500 fős településen évente közel egymillió turista fordul meg, akik a Szalajka-völgyre, a kisvasútra és a lipicai ménesre kíváncsiak. „Rengeteg közös történelmi szálat találtunk, amely a két települést összekapcsolhatja. Ezek mentén indultunk el mi is, hisz nekünk is van egy műemlék-jellegű épületünk, az Orbán-ház, amely tájház és múzeum. Ennek a felújítását, berendezését tervezzük, valamit szeretnénk egy 50-60 évvel ezelőtt elbontott csűrt újjáépíteni, amely rendezvényhelyszínként szolgálna a múzeum mellett” – fejtette ki. Hozzáfűzte, a program célja a közös együttműködés Gombaszöggel, s különböző kedvezményrendszerekkel, egymás ajánlásával szeretnék elérni, hogy a náluk megforduló vendégek legalább egy része ide is ellátogasson, felfedezze ezt a csodálatos természeti környezetet.

Orosz Örs megjegyezte, számukra igen értékes ez a partnerség, hisz egy olyan desztinációtól tanulhatnak, amely Gombaszögtől alig pár kilométerre csodálatos számokat tudott produkálni. „Én őszintén hiszek abban, hogy ez a régió is képes erre, hiszen minden adottsága megvan hozzá. Ezért és ezen fogunk dolgozni a következő években” – fogalmazott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »