Megtévesztő szélsőségesek

Megtévesztő szélsőségesek

Az utóbbi időben már megszokhattuk, hogy a szlovák pártok magyar szavazatokra is hajtanak. Elég egy-két magyar óriásplakát vagy szórólap, és máris rengeteg magyar szavazatot tud szerezni egy-egy szlovák párt. Ugyanakkor akadnak olyan szlovák pártok is, amelyeknek még ennyit sem kell tenniük, sajnos úgy is megkapják a voksot. Félelmetes, de a szlovák szélsőjobboldali pártokra is szavaznak felvidéki magyarok.

Korábban szinte elképzelhetetlennek tartottuk, hogy egy felvidéki magyar a soviniszta SNS-t vagy a szélsőjobboldali ĽSNS-t válassza. Teljesen jogosan adódna a kérdés, miért is szavazzon valaki olyan pártra, amely a Duna mögé küldené a magyarokat?

Persze a világ és a politika azóta változott, és szerencsére a magyarellenesség sem tartozik a vezető témák közé Szlovákiában.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a szélsőséges pártok eszköztárából teljesen eltűnt volna ez a téma, csak éppen most más, aktuálisabb kérdések kerültek előtérbe.

A szélsőséges pártok tudatosan nem hangoztatják ezt, inkább hallgatnak róla. 2016-ban és 2020-ban az ĽSNS-re is szavaztak magyarok, főleg azért, mert a migrációs témát Kotlebáék lovagolták meg a legjobban Szlovákiában.

Hírdetés

A szélsőséges pártok a csalódott szavazókat szólítják meg, és ezek között jócskán akadnak magyarok is.

Könnyen megtévesztő a hívószó, elég csak kijelenteni, hogy szlovákok és magyarok, fogjunk össze a vélt ellenség ellen, legyenek azok romák, homoszexuálisok vagy éppen az Európai Unió. Pontosan ezt csinálja most a Republika is. Milan Mazurek az egyik videójában azt fejtegeti, hogy Brüsszel migránsokat akar küldeni Szlovákiába, ezért ezt meg kell akadályozni, és olyan államokról kell példát venni, mint Magyarország.

A probléma nem az, hogy a szélsőséges pártok bírálják az Európai Unió elhibázott migrációs politikáját, hanem hogy ezt sarkosítva teszik, megtévesztve ezzel a választót, aki konstruktív véleményt szeretne hallani. A republikások ugyan hangosak, de az észérvek helyett csak ijesztgetnek, és félrevezetik az embereket. Ráadásul ők azok, akik Szlovákiát kiléptetnék az Európai Unióból és a NATO-ból. És akkor még nem beszéltünk a romaellenességről és a többi kisebbségellenes politikájukról.

Sőt, sajnos a magyarelleneség is előjött a napokban. A másik szélsőséges párt, az ĽSNS-es Rastislav Schlosár parlamenti képviselő magyar nemzetisége miatt bírálta Ódor Lajost. Kibújt tehát a szög a zsákból: a szélsőséges pártoknak ugyanis ez az igazi arcuk.

A republikások ugyan még nem fogalmaztak meg hasonló kijelentést, de ami késik, nem múlik, tartja a mondás, és biztos vagyok benne, ha magyar ügyekről lenne szó, akkor sokkal durvább dolgokat is kimondanának.

Ehhez nem kell messzire menni, ugyanis már hivatalosan is elkezdődött a kampány. Egy lakossági fórumon vagy falunapon igazán meg lehetne kérdezni ezektől a szimpatikus úriemberektől, vajon mit gondolnak a Beneš-dekrétumokról,  a kétnyelvű útjelző táblákról, illetve a magyar intézmények támogatásáról? Biztosak lehetünk benne, ha rajtuk múlna és megtehetnék, nagyon szívesen elűznének bennünket az országból!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »