Szlovákiába kilenc országból szállítanak hulladékot

Szlovákiába kilenc országból szállítanak hulladékot

Tavaly kilenc európai országból importáltak hulladékot Szlovákiába. A legtöbb behozott hulladék Olaszországból származik. A hulladék nagy része a malackai járásbeli Nádasfő (Rohožník) falu cementgyárában került hasznosításra. A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma (MŽP) összesen 624 780 tonna hulladék behozatalát engedélyezte, derül ki a határon átnyúló hulladékszállításról és hulladékbehozatalról szóló, 2023-ban kiadott, a környezetvédelmi tárca honlapján közzétett határozatok áttekintéséből.

Szlovákiába Ausztriából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Németországból, Csehországból, Svájcból, Lengyelországból és Szlovéniából is importáltak hulladékot.

Hírdetés

Nádasfőn kívül a külföldről származó hulladék a Trencséni járásban található Felsőszernye (Horné Srnie) cementgyárába és az illavai járásbeli Lédec faluban lévő Vágmenti Cementgyárba is kerül. De Bazinba, Zólyomba, Máriatölgyesre, Tornára, Pozsonyba, Holicsra, Zólyomlipcsére, Szeredre, Zsarnócára és Malackára is jut belőle.

Emellett fahulladékot, fűrészport, műanyagot és gumit, különféle olajokat, ólomakkumulátorokat, PCB-anyagokat tartalmazó transzformátorokat és kondenzátorokat, illetve festék- és lakkhulladékot is behoznak. Például Németországból Zsarnócára arzéntartalmú hulladékot hoztak be újrahasznosítás vagy fémek visszanyerése céljából, továbbá ólomakkumulátorokat is importáltak Olaszországból Szeredre újrahasznosításra.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »