Lezárult Antonietta Böhm FMA boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakasza

Lezárult Antonietta Böhm FMA boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakasza

Április 28-án a mexikói Cuautitlánban, a San Bonaventura-székesegyházban az egyházmegye püspöke, Efraín Mendoza Cruz által bemutatott szentmise után ünnepélyesen lezárták a Segítő Szűz Mária Leányai (Figlie di Maria Ausiliatrice, FMA) – Don Bosco nővérek – szerzetesnővére, Antonieta Böhm FMA boldoggáavatási ügyének egyházmegyei szakaszát.

Az eredeti dokumentumokat átadták az egyházmegyei levéltárnak megőrzésre, két másolatot pedig (átirat és nyilvános másolat) eljuttattak Gabriel Cruz SDB szalézi papnak – a szalézi általános posztuláció egyik tagjának –, hogy továbbítsa a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumához Rómába.

Mendoza Cruz püspök szentbeszédében a vasárnapi evangéliumban elhangzott szőlőtő és szőlővesszők hasonlatra utalva hangsúlyozta: Antonietta Böhm élő és termékeny ág volt, amely Krisztussal egyesült, gyümölcsöt termett, és elfogadta az élet metszéseit.

Phyllis Neves nővér, az FMA általános vizitátora és tanácsadója üdvözlő üzenetet intézett a Segítő Szűz Mária Leányai Intézményének általános elöljárója, Chiara Cazzuola nevében.

Antonietta Böhm nővér előtt tisztelegve, Semilla de amor (Szerelem magva) címmel tartottak előadást a Laura Vicuña Oktatási Központ egykori diákjai, az Effetà zenei csoport kíséretében.

*

Hírdetés

Antonietta Böhm 1907. szeptember 22-én született a németországi Bottrop városában. Essenben találkozott a szalézi nővérekkel, akik 1922-ben érkeztek Németországba; derűs és apostoli életmódjuk lenyűgözte őt. 1926-ban kezdte jelöltségi időszakát az eschelbachi házban, majd az olaszországi Nizza Monferratóban folytatta a noviciátust. 1928-ban tette le első fogadalmát. Olaszországban maradt, hogy Torinóban zenei tanulmányokat folytasson; emellett Pisában egyetemisták, Casanovában pedig novíciák segítője volt.

Örökfogadalma után – amelyet 1934. augusztus 5-én tett Torinóban – megkezdte misszionáriusi életét: először Argentínában (1934–65), majd Peruban (1965–69), utána pedig Mexikóban (1969–2008) szolgált. Volt zenetanár, ápolónő, elöljáróhelyettes, helyi elöljáró, tartományfőnök. Mindenütt erős nőnek mutatkozott, késznek mások meghallgatására, és mindig bízott Isten és Mária, a keresztények segítségében. Összehangolta a meglévő projekteket, és a jövőre való tekintettel új lehetőségeket hozott létre.

1979-től, élete utolsó harminc évét  a coacalcói Villa Spem közösségében töltötte elöljáró-helyettesként, majd elöljáróként. Ezek voltak a lelkivezetés és a szegények iránti társadalmi elkötelezettség apostoli időszakának gyümölcsöző évei. 1973-ban Ersilia Crugnola elöljáró Mária, a keresztények segítsége szobrát ajándékozta neki, és arra kérte, hogy osszon vele anyai áldást. Antonietta Böhm nővér eleinte elzárkózott ettől, de amikor egy megáldott személy teljesen meggyógyult, félelme megszűnt. „Az első áldástól kezdve egészen mostanáig a Szűzanya éjjel-nappal dolgozik, és így küldetése kiterjed a postán, faxon, e-mailen keresztül is, és eljut Mexikó különböző helyeire és a világ számos más pontjára” – mondta Antonietta anya.

Mária segítségére és áldására támaszkodva rendkívüli kegyelmek történtek. 1985-ben elindította az „Obra sabatina” programot, amely a leginkább rászorulóknak való élelmiszerosztásból állt, és 2000-ig személyesen kísérte figyelemmel az egész szervezetet. Nyugodt lélekkel fogadta ereje hanyatlását, és hagyta, hogy kezeljék, ezzel is tanítva a novíciákat és mindazokat, akik a házban megfordultak. 2008. április 27-én halt meg a mexikói Coacalcóban.

A végrendelete Jézus iránti lángoló szeretetről, a Máriába, a keresztények segítségébe vetett korlátlan bizalomról szól, a szeretetteljes kedvességről, valamint a küldetés iránti nagylelkű és nyugodt hozzáállásáról, hogy Isten országát a különböző kultúrákban, a családokban és az emberek szívében kiterjessze.

Forrás és fotó: ANS – Cuautitlán/szaleziak.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »