Megszólalt Putyin embere, szerinte Oroszország már a NATO-val harcol Ukrajnában

Megszólalt Putyin embere, szerinte Oroszország már a NATO-val harcol Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnök befolyásos szövetségese, a szintén háborús héjának számító Nyikolaj Patrusev kedden kijelentette, hogy a NATO alapvetően Oroszország ellen harcol Ukrajnában, és az USA által vezetett katonai szövetség segíti az orosz szuverén területek elleni csapásokat. A mostani kijelentés újabb eszkalációs lépcső, amit az is bizonyít, hogy a Reuters közlése szerint az orosz és nyugati diplomaták is egyetértenek abban, hogy az 1962-es kubai rakétaválság óta nem volt ilyen súlyos a válság a Nyugat és Oroszország között.

Nyikolaj Patrusev az orosz Biztonsági Tanács titkára, Putyin egyik legbefolyásosabb szövetségese, ezért szavait (de főleg a mögöttük lévő politikai üzenetet) sokkal komolyabban kell venni, mint például Dmitrij Medvegyev egykori orosz miniszterelnök és elnök szavait.

Patrusev kedden arról beszélt, hogy

majd hozzátette:

„Az Északi-atlanti Szövetség de facto részese az ukrán konfliktusnak és aktívan részt vesz az orosz területek bombázásának megszervezésében. (…) Kollektív döntések születnek [tagállamai között] fegyverszállításokról, technikaszállításokról vagy nagyhatótávolságú képességek átadásáról, több országban NATO-oktatók képzik ki a zsoldosokat, szabotőröket oroszellenes műveletekre”

mondta Patrusev.

Majd azt hangoztatta, hogy Ukrajna „mélyen behatolt” Ukrajna területére, drónokkal bombázza az olajfinomítókat és fegyvergyárakat és tüzérséggel lövi a határmenti régiókat.

A Reuters a hír kapcsán kiemeli, hogy az USA nem támogatja az ukrán támadásokat Oroszország belterülete ellen. A NATO pedig ragaszkodik ahhoz a narratívához, hogy a szövetség nem támogatja Ukrajnát, Kijev felfegyverzése csak egyes tagállamok kétoldalú megállapodásai keretében történik.

A háborús héja szavai mögötti politikai üzenet

Patrusev kijelentése elég világosan utal arra, hogy azt, hogy orosz szempontból a NATO részese-e ennek a háborúnak, azt Moszkva fogja eldönteni (és mivel Ukrajna megtámadásával a nemzetközi jogot is felrúgta, aligha fog éppen ebben a kérdésben a nemzetközi jogra hagyatkozni). Épp ezért Patrusev megszólalása egyértelmű eszkalációs lépés.

Hírdetés

Az előzményekről is érdemes pár szót ejteni. Az oroszok úgy vélik, hogy Csasziv Jarban nyugati „tanácsadóközpont” működött, és egy orosz csapásmérésben több magasbeosztású NATO-tiszt is életét vesztette. Az állítást a nyugat konspirációnak tartja.

Tény azonban, hogy Ukrajna nem lenne képes Oroszország területén vagy épp az előrenyomuló orosz páncélosdandárok ellen csapások intézni, ha a Nyugat nem adna neki műholdas hírszerzési információkat. A német kancellár, a lengyel külügyminiszter, a franciák és a britek pedig lényegében már elismerték, hogy vannak nyugati „tanácsadók” és katonák Ukrajnában.

Egyes információk szerint a NATO a Fekete-tengeren is olyan mozdulatokat tesz, amivel az ukrán csapásmérési képességeket hozza helyzetbe az oroszok kárára. Mi több, a britek kifejezetten provokálóan lépnek fel az orosz flottával szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt hónapban figyelmeztette a Nyugatot, hogy Oroszország és a NATO közötti közvetlen konfliktus azt jelenté, hogy kitör a harmadik világháború. Majd leszögezte, hogy a NATO-katonák már Ukrajnában vannak. (Teljesen lényegtelen, hogy ez bizonyítható-e vagy sem, így van-e vagy sem, az orosz hivatalos politikának ez az álláspontja, ami nagyon nem jó hír senkinek – a szerk.)

A Nyugat fenyegetésként tekint Oroszországra

A NATO-tagállamok körében még mindig az a narratíva uralkodó, miszerint Oroszország a „globális stabilitásra nézve” az egyik legnagyobb fenyegetés, amely területszerző háborút folytat.

Ezzel lehetne vitatkozni, ugyanis Oroszországnak nem „imperialista” szándékai voltak Ukrajnával, hanem meg akarta akadályozni, hogy a NATO tagjává váljon, amivel egyúttal nyugati felvonulási terület is lehetett volna. Ezt az összefüggést a Nyugat tagadja, azt állítva, hogy a szövetség csak védelmi jellegű. A gond az, hogy mára a retorika már nyugati intervencióról szól, arról nem is beszélve, hogy a világon nincs olyan ország, amely a katonai stratégiáját más országok szándékaira vagy politikai nyilatkozataira alapozza – ezrét a „nincs szándékunk megtámadni Oroszországot” érvelés politikai nyilatkozat csupán, és nem az oroszoknak szól, hanem a nyugati közvéleménynek.

Patrusev megszólalása azért is jelent rossz hírt a kontinensre nézve, mert a háborús héják között ő a legbefolyásosabb, aki szerint a NATO csak az USA fegyvere, amelynek célja elpusztítani Oroszországot. Tegyük hozzá, hogy az Oroszország kapitulációjáról és feldarabolásáról szónokló nyugati háborús héják épp a Patrusev félék kezére játszottak szélsőséges megnyilvánulásaikkal. Hivatalosan a NATO és az USA tagadja, hogy Oroszország létét fenyegetné, de Oroszországot nyíltan ellenségnek, Putyint pedig fenyegető diktátornak nevezik.

Patrusev meggyőződése, hogy

„a Nyugat a Szovjetunió felbomlását csak az Oroszországgal való konfliktus egyik állomásának tekintette. (…) Hazánk meggyengítése, feldarabolása majd a világ politikai térképéről való eltüntetése Washington, London és az általuk irányított kollektív Nyugat hosszú távú stratégiai célja”

Hozzátette azt is, hogy a NATO szerinte szisztematikusan növeli katonai potenciálját az orosz határok mentén a Barents-tengertől a Fekete-tengerig.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »