Meglepő kapcsolatot találtak a Netflix és a napelemek között

Meglepő kapcsolatot találtak a Netflix és a napelemek között

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

A belgiumi Flamand Technológiai Kutatóintézet (VITO) kutatói a lakossági napelemek bevezetésének akadályait vizsgálták, emellett azt is felmérték, hogy a körkörös üzleti modellek hogyan oldhatják fel a négy legfontosabb akadályt – számol be a PV Magazine. A négy gát az előzetes tőkekiadások költségei, a kormányokba vetett bizalom hiánya, a jobb technológiákra való várakozás és a nyereségesség vélt hiánya. A szakértők a kutatás során kapcsolatot találtak a Netflix-felhasználók és a bizonyos üzleti modellekre nyitott fogyasztók között. A kutatók elismerték az elhasználódott fotovoltaikus hulladékkal kapcsolatos problémákat, és megjegyezték, hogy a napelemek elfogadásához fenntartható megközelítésekre van szükség. A szakértők azt is elemezték, hogy a körkörös üzleti modellek, konkrétan a napelemes termék-szolgáltatási rendszerek (PSS) és a fotovoltaikus eszközök újrafelhasználása hogyan orvosolhatják a hulladékproblémát, miközben leküzdik az elfogadás akadályait. A Flandriában, közel 4000 háztartás körében végzett felméréssel megállapították, hogy a bemutatott körkörös üzleti modellek csak a költségakadályokat kezelnék.

A felmérésben részt vevőket arról kérdezték, hogy mennyire érdekli őket egy használatorientált PSS-modell. Ez a megközelítés napelemes lízingre épül, 20 év után történő tulajdonjog-átruházással. A kutatók megállapították, hogy a PSS-modellek iránti nagyfokú érdeklődés szignifikánsan gyakoribb a női válaszadók, valamint a lapos tetővel rendelkező házakban élő, idősebb otthonban lakó, Netflix-felhasználói tapasztalattal rendelkező, valamint az energiaszolgáltatókba és a technológiába vetett nagyfokú bizalommal bíró válaszadók körében. A PSS iránt nagy érdeklődést mutatók nagyobb valószínűséggel támogatták a panelek eltávolítását a szerződéses időszak végén, mivel nem akartak megtartani egy 20 éves technológiát.

Hírdetés

A szakértők szerint érdemes figyelembe venni, hogy a Netflix felhasználói élménye különbözik a Spotify-étól és az autólízingtől. A Netflixszel ellentétben a Spotify olyan felhasználók számára is elérhető, akik nem fizetnek, és az autólízinggel kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkező válaszadóknak gyakran nem kellett maguknak fizetniük a lízingprogramért. A PSS-modellek iránt kisebb érdeklődést tapasztaltak a férfiak és a nemrég épült házakban élők körében. A PSS előtt akadályt képezhetnek a szabályozási bizonytalanságok, illetve az, hogy a potenciális érintettek senkit sem ismernek a modellben. A szakértők úgy látják, a döntéshozók feladata lenne a jobb energiapolitika kidolgozása.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »