Megkezdődött a pedagógusok 25. Szabadkai Nyári Akadémiája

Megkezdődött a pedagógusok 25. Szabadkai Nyári Akadémiája

A pedagógia hősei címet viseli az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének idei továbbképzése, amit 25. alkalommal rendeztek meg mintegy 160 résztvevővel. A szabadkai városházán tartott megnyitóünnepségen De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke a címválasztást magyarázva köszöntőjében elmondta, hogy a pedagógusokra a mindennapok hőseiként tekintenek, hiszen ők oktatnak, nevelnek, tanítanak és utat mutatnak a jövő generációinak.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke a jubiláló rendezvényről szólva elmondta, hogy negyedszázada, a legnehezebb időszakban indult el egy gondolat, ami utána kinőtte magát, s mára már Kárpát-medencei jelentőségű akadémiai képzés folyik.

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke arról beszélt, hogy a szervezet nagy tekintélyt vívott ki magának közel három évtizedes működése alatt. A továbbképzések szervezése kezdetben nehéz volt, bátorság is kellett hozzá, az ÉMPE az akkori politikai hangulat miatt nem működhetett együtt az oktatási intézményekkel, azóta azonban a vajdasági magyar oktatásban jelentős szakmai szerepet tölt be, sőt az egyesület elnöke, De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottsága oktatási ügyekkel megbízott tagja.

Kép: Dinovizija 

Köszöntötte a rendezvényt Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár és Lőrincz Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára is.

A Szabadkai Nyári Akadémia helyszíne az Ivan Sarić Műszaki Iskola, ahol mától csütörtökig folyik a képzés. A résztvevők az idén a következő öt szakcsoport közül választhattak: matematika, természettudomány, projektoktatás, pályaorientáció és „Alkotni jó!” elnevezésű szakcsoport.

A matematikai szakcsoportban előadást hallhatnak majd a résztvevők a felhők felé nyúló építészeti törekvésekről, arról, hogy legóval miként lehet számtant tanítani és megismerhetik a valószínűségszámítás gráfábrázolásos módszerét is.

Hírdetés

A természettudományi szakcsoportban szó lesz az exobolygóktól összeolvadó kettős fekete lyukakról, bemutatják a friss Nobel-díjas csillagászokat, hallhatnak a pedagógusok a növényvédelemben alkalmazható környezetkímélő módszerekről, a ház körüli természetvédelemről, a klímaváltozás elleni küzdelemről.

A pályaorientáció csoportban a szakelőadás mellett workshopot is szerveznek, amely az iskolai motivációval foglalkozik.

Az „Alkotni jó!” szakcsoportban a hátránykompenzálással foglalkoznak majd, illetve azzal, hogy művészettel való neveléssel hogyan érhető el a szociális kompetenciafejlesztés.

A projektoktatás szakcsoportban szó lesz a projektpedagógia létjogosultságáról, arról, hogy mik az innováció és a megújulás sikertényezői a pedagógiában. Előadás hangzik el a tevékenységközpontú, aktív tanulásról az óvodában a projektszemlélet tükrében, illetve a komplex pedagógiai tervezésről, az óvodai projektek kidolgozásáról.

Az öt szakcsoportnak számos közös programja is lesz. Például megismerhetik a francia parfümkészítés vajdasági történetét, vagy megtudhatják, milyen a hiteles tanító ember, de könyvbemutatókon, városnézésen is részt vehetnek.

A 25. nyári akadémia csütörtök délben a bizonylatok kiosztásával zárul majd.

Vajdaság Ma

The post Megkezdődött a pedagógusok 25. Szabadkai Nyári Akadémiája appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »