Megjelent az Új Ember 2022. június 5-i száma

Megjelent az Új Ember 2022. június 5-i száma

Az Új Ember idei huszonharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Első alkalommal szervezett zarándoklatot Máriapócsra a Nyíregyházi Egyházmegye. Május 28-án a Szent Liturgia szónoka Erdő Péter bíboros, prímás volt. Sok száz zarándoknak mutatkozott be az egyházmegye az oktatás-nevelés, szociális szféra minden területét átfogó intézményhálózata. A rendezvényről részletes tudósítást közlünk a lapban.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta ukrajnai gyerekek tanulnak Budapesten a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban. Hogyan tudott befogadni az iskola ukrán és orosz nyelvű diákokat? Mit adnak, és mit kapnak itt a vendégek és a vendéglátók? Riportunkban ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

27. alkalommal gyűltek össze a család ügyéért tenni akaró egyháziak és világiak Marton Zsolt családreferens püspök és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Családügyi Bizottsága meghívására Máriabesnyőn. Május 19. és 21. között az aktuális jelenségekkel, többek közt a genderideológiával foglalkoztak a résztvevők. Összefoglalónkat a 8. oldalon olvashatják.

Sebző kapcsolatok címmel tartott előadást Somogyiné Petik Krisztina és Kézdy Anikó pszichológus, valamint Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus május 19-én a budapesti Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, a Családteológiai Intézet beszélgetős előadás-sorozata keretében.

Hírdetés

A boldogság nyomában című, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán tavasszal indult előadás-sorozat hatodik, s egyben évadzáró alkalma azokat a jelenségeket, folyamatokat érintette, amelyek ellehetetlenítik az emberi kapcsolatokat, s a szakemberek arra is igyekeztek választ adni, mit tehetünk kiküszöbölésükért. Az előadásról részletes beszámolónkat olvashatják az Új Emberben.

A Mértékadó kulturális mellékletben megemlékezünk az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójáról. Május 20-án a Prímási és Főkáptalani Levéltár, illetve a Keresztény Múzeum összefogásával kamarakiállítás nyílt Esztergomban, a Főszékesegyházi Kincstárban. A Szent Adalbert Központban tartott ünnepi eseményen mutatták be a Magyar Nemzeti Bank által erre az alkalomra kibocsátott emlékérmeket, majd Erdő Péter bíboros, prímás megnyitóját, Hernádi Ádám esztergomi polgármester, valamint Török Csaba, a Főszékesegyházi Kincstár igazgatójának köszöntőit követően Hegedűs András, a Prímási Levéltár igazgatója, a kiállítás kurátora tartott rövid „előzetes szakvezetést”. Minderről összefoglalót olvashatnak a lapban.

Május derekán érkezett a hír, hogy meghalt Vangelis. A görög szintetizátormágus, akinek a Tűzszekerek, a Szárnyas fejvadász és az 1492 – A paradicsom meghódítása filmzenéjét is köszönhetjük, egy merőben szokatlan, ugyanakkor saját korának technikai adottságaihoz szorosan kötődő pályafutás révén írta be magát a modern zenetörténetbe. A zenészre és műveire Paksa Balázs emlékezik.

A Műterem rovatban ezúttal a Giotto di Bondone életműve betetőzésének tartott, a Scrovegni-kápolna teljes belső falfelületét borító freskósorozatot mutatjuk be.

Schmidt Egon pedig az egyik legismertebb madarunk, a széncinege életmódját ismerteti.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »