Megjelent az Új Ember 2022. február 27-i száma

Megjelent az Új Ember 2022. február 27-i száma

Az Új Ember idei kilencedik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Átadták a Parma fidei Hit pajzsa díjat, amelyet minden évben egy-egy olyan papnak vagy szerzetesnek, szerzetesnővérnek ítélnek oda, aki a kommunista diktatúra idején is hűséges maradt a hitéhez, magyarságához. Az idei díjazotta a 92 éves Kontra Éva szerzetesnővér, a Magyarok Nagyasszonya Társaság volt elöljárója, valamint Tamás József nyugalmazott gyulafehérvári segédpüspök. Mindkettejükkel életútinterjút készítettünk, amelyet lapunkban olvashatnak el.

A házasság hetének rezüméjeként Örömteli pillanatok, kritikus időszakok címmel Család rovatunkban tudósítást olvashatnak az ELTE ÁJK Aula Magnájában megrendezett beszélgetős estéről, amelyen Lackfi János költő és felesége, Bárdos Júlia művészettörténész; Pindroch Csaba színművész és felesége, Verebes Linda színművész; valamint Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és felesége, Valkai Anna családmenedzser voltak Mohay Bence sportriporter meghívott vendégei. Többek között a házasság küzdelmes időszakairól, megpróbáltatásairól és a párkapcsolat szépségeiről is beszélgettek a résztvevők.

Ugyanerről a témáról szól a Bízd Rá Magad portál (bizdramagad.hu) kezdeményezése: párkapcsolati időutazásra és játékra hívták a párokat a házasság hetéhez kapcsolódóan. Ennek nyitóprogramjaként kerekasztal-beszélgetés zajlott a téma szakértőivel Egy házasság küzdelmei – a hit erejével címmel február 19-én a budapesti D50 Kulturális Központban. A rendezvény előtt Erdő Péter bíboros, prímás mondott köszöntőt. Erről az eseményről is beszámolunk lapunkban.

                                                                                     *

Hírdetés

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Niabe Doriane színésszel, énekesnővel. A kongói származású francia édesapától és magyar édesanyától származó művész tíz hónapos kora óta Magyarországon él. Jelenleg Sheryl Sutton amerikai színésznőt játssza a Beszélgetések Sheryl Suttonnal című Pilinszky-műből készült kamaradrámában az RS9 Színházban. Nemcsak a szerepeiről, hanem a Boney M. együttessel való közös munkájáról, a reklámiparról és a filmezésről is kérdeztük őt.

Mészáros Ákos ezúttal Molnár István laptervező-tipográfust mutatja be olvasóinknak Aki túlélte a Gutenberg-galaxist című írásában. A laptervező emlékére hozta létre a MÚOSZ fotóriporteri szakosztálya a Molnár István-díjat. Minden évben tördelői pályázatot hirdetnek tipográfusoknak, tervezőszerkesztőknek, grafikusoknak, képszerkesztőknek, akik fontosnak tartják a fotográfia méltó megjelenítését a sajtóban.

Baranyai Béla a Nézőtér rovatban Guillermo del Toro Rémálmok sikátora című filmjéről megállapítja, az alkotást „morális üzenete kiemeli napjaink filmterméséből”; „egy olyan történetet mesél el – újra –, ami évtizedek, sőt, évszázadok óta bennünk él, csak korunk embere szeretné egyszer s mindenkorra elfelejteni”.

Paksa Balázs pedig Joachim Trier A világ legrosszabb embere című mozijáról osztja meg gondolatait olvasóinkkal. Mint írja: a rendező „félretolta a szerelmesfilmes kliséket, és egy minden ízében életszagú történetet mesél el”.

A Természetrajz rovatban Schmidt Egon ezúttal a sirályokról értekezik, közismert életkép leírásával eleveníti meg alakjukat: „Rikácsolva köröznek az etető ember előtt, és akrobatikus mozdulatokkal kapják el egymás csőre elől a falatot. Ha a kenyérdarabka a parti kövek közé hullik, ketten-hárman is leszállnak, és több-kevesebb sikerrel onnan is felcsípik. Vannak, amelyek egy helyben lebegve várják a feléjük repülő falatot, mások zuhanórepüléssel kapják el a lefelé hulló finomságot.”

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »