Megjelent az Új Ember 2021. március 28-i száma

Megjelent az Új Ember 2021. március 28-i száma

Az Új Ember idei tizenharmadik számát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Az Amoris laetita-családév kezdetén, március 19-én a Szentatya üzenetében hangsúlyozta, hogy a családpasztorációt a mindennapi életbe, az emberek hús-vér valóságába belépve kell végezni.

A családév megnyitásához kapcsolódva közöljük Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Erdő Péter bíboros, prímás üzenetét, valamint Marton Zsolt váci megyéspüspöknek, az MKPK családreferensének a budapest-józsefvárosi Szent József-plébániatemplomban ezen a napon elmondott szentbeszédét.

Március 15-én, nemzeti ünnepünk alkalmából Széchenyi-nagydíjjal tüntették ki Dávid Katalin Széchenyi-díjas művészettörténészt, a Magyar Művészeti Akadémia tagját. Az életének 98. évében járó, nemzetközi hírű professzor asszonnyal készült interjúnkat is olvashatják lapunkban.

Mit jelent apának lenni a Biblia szerint? sorozatunk folytatódik. Ádám Miklós biblikus, az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára újabb ószövetségi személyeken keresztül mutatja be, mi jellemző az apaságra általánosságban, illetve az egyes bibliai alakok életében.

Hírdetés

Hetvenéves az Ecclesia Szövetkezet, amely azért alakult meg Budapesten, hogy biztosítsa az Egyház számára a liturgikus és a plébániai életéhez szükséges tárgyi feltételeket. Az elmúlt hét évtizedről és az Ecclesia mai működéséről Török Csabát, az esztergom-vári Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházi plébánia kormányzóját kérdeztük.

A Mértékadó kulturális mellékletben interjút olvashatnak Atlasz Gábor képzőművésszel. Az alkotó Szegeden született, festőművész, pantomimszínész, mozgásszínházi rendező. Műveiben természetes módon kapcsolódik össze a transzcendencia és a valóság, az ég és a föld. A közelmúltban áldották meg a Budapesti Szent Ferenc Kórház kápolnájában Keresztút című kompozícióját. A művésszel Budapesten, a Fehérvári úton lévő műtermében beszélgettünk.

Mészáros Ákos ezúttal a pannonhalmi apátság Szent István-kápolnájának szekkóit, Aba-Novák Vilmos alkotásait mutatja be olvasóinknak.

Pallós Tamás méltatja az idén Széchenyi-díjat kapott Prokopp Máriát. Az Aki végre próféta lehet a saját hazájában című írásában többek között megemlíti, hogy a művészettörténésznek rendszeresen jelentek és jelennek meg írásai az Új Ember kulturális rovatában, az utóbbi időkben elsősorban a Mértékadóban. A hazai művészettörténet szerény, ámde annál jelentősebb, ma is rendkívül aktív képviselője, Prokopp Mária – akit 2020-ban a Magyar Kultúra Lovagja címmel ismertek el – a nemzeti ünnepen, március 15-én részesült az állami elismerésben.

In memoriam Dinnyés József – megemlékezünk a sokak által ismert és szeretett „daltulajdonosról”. Az énekmondó, dalszerző, akit túlzás nélkül tekinthetünk a magyar kultúra nagykövetének, éppen nemzeti ünnepünkön, március 15-én költözött el a földi világból.

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »