Megjelent a Felvidéki Magyarok 2023/3. száma, fókuszban a parlamenti választás

Megjelent a Felvidéki Magyarok 2023/3. száma, fókuszban a parlamenti választás

Tisztelt Olvasóink, a Felvidéki Magyarok 2023/3. számával 49. alkalommal jelenik meg elektronikus folyóiratunk. Ezúttal egyetlen témára szorítkozunk, a 2023. szeptember 30-án tartott szlovákiai előrehozott parlamenti választásra.

Szlovákia parlamentjében nem sikerült a magyar érdekképviselet elérése, a
Szövetség 4,38%-ot ért el, miközben a parlamentbe jutáshoz 5% kell. Tájékoztatunk a magyarok által lakott régiók és települések eredményeiről. Mint ismeretes, indultak a választáson magyar szavazókat is megszólítani szándékozó más pártok is. A “Kékek, Most-Híd” listáján a Szövetségből kiváló jelöltek is voltak. A Magyar Fórum úgy indult, hogy a pártnevezésben további négy szlovákiai párt neve szerepelt. Eredményeikkel nem foglalkozunk részletesen, miután a választáson mindössze 0,26%, illetve 0,11% szavazatot kaptak.

Van egy dolog, amire viszont – sajnos – hangsúlyosan oda kell figyelnünk. Ez pedig a választásokon való részvétel, ahol nagyon lemaradtunk az országos átlagtól, ahogy azt a címlapon látható térkép is mutatja. Miközben az országos választái részvétel 68,51% volt, ez a magyarok által lakott régiókban sokkal alacsonyabb volt. Ezért most a települések szerinti felsorolásnál a szavazatok mellett feltüntetjük mindenhol a részvételi arányt is. Tájékoztatunk az ott élő magyarok számáról, arányáról és a Szövetségre adott szavazatok mellett szólunk az országosan négy legtöbb szavazatot gyűjtött párt adatairól. Mutatjuk a Szövetség összes képviselőjelöltjére adott preferenciaszavazatok számát is.

Elektronikus folyóiratunk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.

Hírdetés

Hasznos böngészést kívánunk az adatok között.

A szerkesztők

A Felvidék.ma aktuális száma itt érhető el.

A Felvidéki Magyarok eddigi összes száma elérhető honlapunkon, ezen a címen.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »