Megint fellángolt az ukrán belháború, Zelenszkij mindent eldöntő lépésre készül

Megint fellángolt az ukrán belháború, Zelenszkij mindent eldöntő lépésre készül

Az AsiaTimes közölte kedden azt a hírt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fontolóra veheti Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök leváltását, hogy helyére Kirilo Budanovot ültesse. Ha igazak az AsiaTimes információ, az teljesen új, földrengésszerű változásokat indíthat el a kijevi Trónok Harcában.

Feltételezések szerint Zaluzsnij eltávolítására az indokot Avgyijivka esetleges elvesztése lenne. A stratégiai fontosságú várost, ahonnan az ukránok hét éven keresztül bombázták a szakadár területeket, az oroszok nagy erőkkel igyekeznek bevenni, és a minap sikerült is lyukat ütniük az ukrán védvonalon.

Mindenesetre, Zelenszkij Zaluzsnij leváltásával valójában egy még nagyobb ellenfelet hívna életre. Zaluzsnijt országszerte megbecsült hősként tartják számon, akinek nevéhez nem tapad korrupciós vád, aki minden felmérésen magasan vezeti a lakosság megbízhatósági rangsorát – ami miatt ki is hívta Zelenszkij és holdudvara rosszallását. Az elnöki palota intrikái miatt a sajtóban rendkívül ritkán szereplő Zaluzsnij így akarata ellenére is a kijevi politikai vezetés versenytársa lett.

Hírdetés

Márpedig, ha Zelenszkij eltávolítja őt a hadsereg éléről, azzal automatikusan átemeli Zaluzsnijt a politikai mezőnybe, ahol valószínűleg Zelenszkij csak erővel tudná lenyomni a rendkívül népszerű tábornokot. Ez nem jelenti azt, hogy Zaluzsnij érinthetetlen, de azt igen, hogy egy „Ze és Za” közötti politikai verseny olyan belpolitikai feszültséget teremtene, ami destabilizálhatja az államot.

Jelenleg Zelenszkij kritikusainak száma gyorsan nő. Volt tanácsadója, Olekszij Aresztovics elnökjelöltként indulna a választáson – ha egyszer megrendezik. Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere önkényeskedő autoriter vezetőként beszél Zelenszkijről, és többször védelmébe vette Zaluzsnijt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »