Meghalt az égési sérülésekkel Belgiumba szállított romániai beteg

Meghalt az égési sérülésekkel Belgiumba szállított romániai beteg

A romániai egészségügy mélyrepülése folytatódik: nem sikerült megmenteni Belgiumban sem annak a súlyos égési sérüléseket szenvedett férfinak az életét, aki három különböző romániai kórházban fordult meg, amíg kijuott külföldre. A román egészségügyi minisztérium közleménye szerint az 51 éves, konstancai férfi hétfő reggel vesztette életét.

Korábban a belgiumi kórház orvosa, a romániai származású Ciprian Isacu, azzal vádolta meg a romániai orvosokat, hogy úgy küldték tovább a beteget, hogy sebei nem voltak szakszerűen megtisztítva, és Belgiumba érkezésekor már négy baktériumi és egy gombás fertőzést állapítottak meg az ottani szakemberek, amelyeket egytől egyig a romániai kórházakban szedett össze.

Hírdetés

A férfi Konstancán, egy áramütés nyomán szenvedett súlyos égési sérüléseket, és ugyanakkor, mivel egy magasfeszültségű villanyoszlopról esett le, többszörös sérülést, csonttörést, politraumatizmust állapítottak meg nála a megyei sürgösségi kórházban. Konstancáról ezt követően helikopterrel Iași-ba szállították, de állapota súlyossága miatt külföldi kezelés mellett döntöttek.

A döntést követően azonban a páciensnek még egy kerek hetet kellett arra várnia, hogy valóban kijusson Belgiumba. A rossz döntések és botladozások iskolapéldáját sikerült bemutatniuk ismét a román hatóságoknak azzzal, hogy hogyan intézték az ügyet. Előbb a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt halasztották el a repülőutat, másnap elindultak, de a gép meghibásodása miatt a pilóta úgy döntött, visszatér Bukarestbe.

Végül január 29-én, 9 nappal a balesetet után, és három különböző kórházban való tessék-lássék ellátást követően, katonai repülővel szállították a beteget Belgiumba (Centre des Grands Brûlés – Grand Hôpital de Charleroi, Loverval), de életét már nem sikerült megmenteni. Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a halálhírt követően közölte, hogy kiküldte ellenőrző testületét abba a három romániai kórházba, ahol az elhunytat kezelték, és jelentést vár arról, hogy az elhunyt ezekben a kórházakban milyen egészségügyi ellátásban részesült. (stiripesurse/hírszerk.)

Anna Shvets fotója a Pexels oldaláról


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »