Meghaladja a 200 000 főt a lengyel fegyveres erők létszáma

Meghaladja a 200 000 főt a lengyel fegyveres erők létszáma

Meghaladja a 200 000 főt a lengyel fegyveres erők létszáma – közölte  Władysław Kosiniak-Kamysz lengyel miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter, hozzátéve: ez jelentős mérföldkövet jelent az ország katonai képességeit illetően.

Kosiniak-Kamysz a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója után pénteken elmondta, hogy ez a növekedés egy szélesebb körű kezdeményezés része, amely a katonai toborzás fokozására irányul, és 2024-ben várhatóan rekordot dönt.

A brüsszeli megbeszéléseken szóba kerültek a NATO európai stratégiai csoportosításai, különösen az északnyugat-lengyelországi Szczecinben állomásozó Többnemzeti Hadtest szerepe – jelentette a PAP lengyel állami hírügynökség.

Kosiniak-Kamysz elárulta, hogy a NATO nagyobb szerepet fog vállalni a délkelet-lengyelországi Rzeszówban található logisztikai központ védelmében, amely kritikus pontként szolgál az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás szállításában. Azt is elmondta, hogy a NATO nagyobb szerepet kíván vállalni az Ukrajna támogatására irányuló erőfeszítések koordinálásában, és hogy „Lengyelország támogatja Jens Stoltenberg NATO-főtitkár minden erre vonatkozó javaslatát”.

Hírdetés

Kosiniak-Kamysz azt is megerősítette, hogy az amerikai Patriot rakétarendszerek folyamatosan jelen vannak Lengyelországban, egyben cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a Patriotokat Ukrajnába telepítenék át. Az ilyen jelentéseket „álhír”-nek nevezte, amelyet „valaki terjeszteni akar”.

A régió biztonságával kapcsolatban a lengyel, a balti és a finn védelmi miniszterek megvitatták a lengyel vezetésű „Keleti pajzs” nevezetű kezdeményezést, amelynek célja a védelem megerősítése, válaszul Oroszország „egyre szemtelenebb harciasságára és a lengyel-fehérorosz határon fennálló feszültségekre”. Kosiniak-Kamysz a határon átjutni próbáló migránsok erőszakoságáról is beszélt. Szavai szerint a lengyel határőrök és a bűnüldöző szervek előtt komoly kihívások állnak.

Lengyelország jelentősen megnövelte védelmi kiadásait, amelyek GDP 4 százalékát teszik ki –ez a a NATO-n belül a legmagasabb arány.

Körkép.sk, Lengyel Közszolgálati Rádió nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »