Megerősítették a szíriai elnök nagybátyjának börtönbüntetését Franciaországban

Egy francia fellebbviteli bíróság csütörtökön megerősítette Rifát el-Aszadnak, a szíriai elnök nagybátyjának korábban kiszabott négyévi börtönbüntetését, amiért csalással épített ki egy 90 millió euró értékű ingatlanbirodalmat Franciaországban.

Rifát el-Aszadot tavaly júniusban marasztalta el egy párizsi büntetőtörvényszék egyebek között bűnszövetkezetben elkövetett pénzmosás és nagy értékben elkövetett pénzügyi csalás, valamint szíriai közvagyon 1996 és 2016 közötti eltulajdonítása miatt. Franciaországi ingatlanvagyonát lefoglalták. Korábbi nyilatkozataiban következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat.

Hírdetés

A brit állampolgárságú Rifát el-Aszad 1984-ben kényszerült száműzetésbe vonulni a bátyja, Háfez el-Aszad – a mostani elnök, Bassár el-Aszad apja – elleni balul sikerült puccskísérlet miatt. Addig a belső elhárítás elitosztagát vezette, amelyet 1982-ben vérbe fojtott egy iszlamista lázadást, amiért a "hamái hentes" gúnynevet kapta.

Családjával és 200 hívével Rifát el-Aszad valóságos ingatlanbirodalmat épített ki Európában, mintegy 800 millió eurós értékben, ami később gyanút ébresztett. Az ingatlanok jelentős része Spanyolországban található.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »