Megdőlt egy világrekord a Mount Everesten – fotó

Megdőlt egy világrekord a Mount Everesten – fotó

Időközben elhunyt két hegymászó, két ember pedig eltűnt.

Harmincadszorra mászta meg szerdán a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető), megdöntve saját világrekordját. Mingma serpa, a Seven Summit Treks nevű túraszervező cég vezetője azt mondta, a cég alkalmazásában álló Kami Rita egy hegymászócsoportot vezetett az Everestre.

Az 54 éves Kami Rita már május 12-én megdöntötte a saját maga által felállított világrekordot azzal, hogy huszonkilencedszerre mászta meg a világ legmagasabb hegyének számító, 8848 méteres hegyet.

Az eleinte hordárként, majd hegyivezetőként dolgozó serpa 1994-ben mászta meg először a Mount Everestet, majd ezt követően – munkája részeként – csaknem minden évben megtette ezt az utat, mellette pedig a Himalája több más csúcsát is meghódította.

Hírdetés

Nepal’s Kami Rita Sherpa climbed Mount Everest for a record 30th time this morning: Nepal Government officials pic.twitter.com/qlBLtXyS8p

— ANI (@ANI) May 22, 2024

Idén az áprilistól júniusig tartó főszezonra 419 mászóengedélyt adtak ki a nepáli hatóságok, fejenként 11 ezer dollárért. Egy expedíció az egyéb költségekkel együtt legkevesebb 40 ezer dollárba kerül, de akár a duplája is lehet.

Mindeközben a nepáli turisztikai hatóságok bejelentették, hogy kedden eltűnt egy brit hegymászó és nepáli hegyivezetője. A tájékoztatás szerint a két embernek a csúcsról való leereszkedés során, az úgynevezett „halálzóna” közelében veszett nyoma.

A múlt héten két mongol hegymászó halt meg a hegyen.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »