Még Ausztráliában is ünnepelték Magyarország születésnapját

Még Ausztráliában is ünnepelték Magyarország születésnapját

Ünnepeltek nemcsak a Kárpát-medencében, de még Ausztráliában is a magyar közösségek. Szent Istvánra és az államalapításra emlékeztek, illetve a kereszténység, a hazaszeretet és a család fontosságát hangsúlyozták.

Az államalapítás ünnepére külön programokkal készültek a Kolozsvári Magyar Napokon. Így például Kárpát-medencei magyar közösségek, valamint európai kisebbségek népzenei, illetve néptánc hagyományainak bemutatásával emlékeztek Szent Istvánra. Kolozsváron ilyenkor minden évben megszentelik a magyarok kenyerét. A hívek a frissen felújított Szent Mihály templomban vehették magukhoz, az oltár elé helyezett kosarakból a megáldott kenyeret.

Szent István szobra előtt tartottak ünnepséget a felsőháromszéki Kézdiszentléleken is. Szilágyi Péter államtitkár kiemelte: bár nehéz történelmi időket élünk, mégis van okunk ünnepelni, mert Szent István a Biblia tanításából kiindulva megtalálta a magyar nemzet megmaradásának kulcsát.

Hírdetés

Zarándokok vonulnak a székelyföldi Kézdiszentlélek közelében, a Perkő-tetőn álló Szent István-kápolna búcsúra 2022. augusztus 20-án. MTI/Kátai Edit

„Meg kell tartanunk azokat a vívmányokat, amelyeket Szent István megteremtett. Meg kell tartanunk vallásunkat meg kell tartanunk kultúránkat nyelvünket. Meg kell tartanunk múltunkat, s ez a mai nap is jó példa arra, hogy hogyan és mi módon lehet szépen emlékezni.” – mondta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Pozsonyban magyar hívőkkel telt meg a Szent Márton Székesegyház, ahova zarándokok is érkeztek a Felvidék több településéről és Magyarországról is. A pozsonyi magyar katolikusok lelkipásztora azt mondta: első királyunk jóakarata, felelősségteljes magatartása példa kell, hogy legyen a mai ember számára.

A KMKSZ a kárpátaljai Tiszacsomán, a honfoglalási emlékpark Szent István-szobránál koszorúzott. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a honfoglalás után a magyarság felismerte: szükség van önálló magyar államra.

Házi kenyérsütő versennyel ünnepelték a magyarok augusztus 20-át az ausztráliai Gold Coast-on. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is saját, otthon készült kenyereket szenteltek. A Gold Coast-i Magyar Iskola diákjai irodalmi műsorral is tisztelegtek Szent István öröksége előtt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »