Még arról is vita van, hogy a pedagógusok hány százaléka akarja beoltatni magát

A pedagógusok 84 százaléka beoltatná magát, ha lenne rá lehetősége, a legtöbben a nyugati vakcináknak szavaznak bizalmat – többek között ez derül ki a PDSZ legújabb felmérésből. Az érdekvédő szervezet szerint a köznevelésért felelős államtitkár korábbi kijelentése – miszerint az oktatási dolgozók csupán 26 százaléka oltatná be magát – légből kapott. Az egyik budapesti iskola vezetője az ATV Híradónak azt mondta: most már a kínai vakcinát is elfogadná.

„Én már vállalom azt, hogy akár kínai oltással is, de megkaphassam a koronavírus elleni védőoltást” – nyilatkozta Sós Zsuzsanna, a Janikovszky Éva Általános Iskola intézményvezetője. Hozzátette, hétfőn regisztrált az oltásra, miután látta, hogy a miniszterelnök is beadatta magának a vakcinát. „Kollégáim is nagy arányban regisztráltak. Volt, akik korábban, volt, akik az utóbbi néhány hétben döntöttek úgy, hogy be szeretnék oltatni magukat. Hiszen mi magunk is érzékeljük itt az iskolai keretek között a harmadik hullámnak nevezett újabb vírusinváziót, ami az intézményünket is érinti” – fogalmazott Sós Zsuzsanna.

Az ATV Híradó megkérdezett több pedagógust is. Többségük a súlyosbodó harmadik hullám miatt szeretné minél előbb megkapni a vakcinát, de mivel kimaradtak az oltási tervből, várniuk kell, míg sorra kerülnek.

Maruzsa Zoltán egy hónappal ezelőtt azt kérte a pedagógusoktól, hogy minél többen kérjék az oltást. A köznevelésért felelős államtitkár elmondta, „a köznevelésben 195 ezer pedagógus, illetve nevelést oktatást segítő kolléga dolgozik. Közülük eddig valamivel több mint 51 ezer fő regisztrált az oltásra. Ez kicsivel több mint 26 százalék. Ez egy tényadat. Ennyien kérték egyelőre közülük a vakcinát.”

Hírdetés

A PDSZ szerint ez légből kapott információ, az oltási hajlandóság 90 százalék körüli. Szerintük a szaktárca adatbázisokat kapcsolt össze, ami hamis eredményre vezetett, hiszen számtalan pedagógus még nem jelentkezett oltásért.

Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányi tagja arról beszélt, „a Nemzeti Tájékoztatási Központ, amikor a regisztrációt kérte, nem kérdezett rá munkakörre. Azt csak úgy lehetséges kikukázni, ha valaki különböző adatbázisokat összekapcsol, ezt Maruzsa Zoltán be is vallotta. Ez véleményünk szerint teljességgel jogellenes.”

Az érdekvédők 1674 oktatásban dolgozó véleményét kérték ki. A megkérdezettek 84%-a beoltatná magát, de csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával. A válaszadók többsége szerint az oktatási intézményeknek az oltási prioritási listákon lenne a helyük.

A szaktárca az ATV Híradónak úgy reagált:

a kormány valós számokat közöl, ellentétben az egyes ellenzéki szervek által propagált mindenféle alapot nélkülöző számokkal. A pedagógusok 38%-a regisztrált, ebből 6 ezren meg is kapták az oltást.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »