Meg a mesemaci…

Meg a mesemaci…

Az ENSZ emberi jogi szakértői szerint 2023-ra nagyjából 150-200 különböző törzs, mintegy tízezer olyan ember maradt a bolygón, akinek semmiféle kapcsolata nincs a modern világgal. Valószínűleg még őket sem lepné meg, hogy a húsvét előtt kiszivárgott Pentagon-iratokból kiderült, az Egyesült Államok titkosszolgálatai nemcsak az ellenséget hallgatják le intenzíven, de saját szövetségeseiket is. Az Obama-adminisztráció németországi lehallgatási botránya után csak a legnaivabbak gondolhatták ennek ellenkezőjét, bár az orosz–ukrán háború megmutatta, hiszékeny emberekkel van tele a világ. Itt van mindjárt az egész ügy legelképesztőbb állítása!

Alig egy héttel a botrány kitörése után a mainstream már tényként kezeli, hogy a titkos információkat egyetlen ember szivárogtatta ki. Az első anyagok hónapokkal ezelőtt(!) bukkantak fel egy privát chatszobák létrehozására alkalmas közösségi oldalon, a Discordon, ahonnan aztán hogy, hogy nem, a múlt héten eljutottak a sajtó képviselőihez. Az egész történet persze túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, már-már sértő, mennyire naivnak nézik a közönséget! A hivatalos álláspont a következő: egy „hazafias, fegyverszerető, keresztény közösség” (a fehér, heteroszexuális most valahogy kimaradt, de képzeljük oda nyugodtan) egyik tagja hónapokig küldött titkos információkat és minősített adatokat egy alig húszfős kis chatszobának.

Titkosított műholdfelvételek, szigorúan bizalmas kockázatelemzések, hírszerzési adatok, az orosz és ukrán veszteségek (vélhetően jócskán elferdített) statisztikái. Egészen eklektikus adattömeg. 

Múlt hét csütörtökön végül csak nyakon csípték az állítólagos szivárogtatót, egy 21 éves fiatalembert, Jack Teixeirát, aki a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységénél dolgozott. Hogy ebben a beosztásában miként férhetett hozzá olyan anyagokhoz, amelyeket Washington még szövetségesei előtt is titokban tartott, nem tudni. A hivatalos verzió szerint a férfi a titkosított anyagokat egy darabig egyszerűen fejből visszagépelte a közösségnek, majd később, isten tudja miként, lefotózta és feltöltötte őket a netre. Bármilyen meglepő, jelenleg ez a hivatalos álláspont. A bilit borító Washington Post napokkal Teixeira letartóztatása előtt beszélt a közösség néhány tagjával, akik ismerték ugyan a szivárogtató személyazonosságát, de nem voltak hajlandóak elárulni, az amerikai titkosszolgálat meg túl udvarias ahhoz, hogy erélyesebben rákérdezzen. Ezt kellene elhinnünk!

Hírdetés

Ezzel együtt egy centiméterrel sem vagyunk közelebb a legfontosabb kérdés megválaszolásához, azaz kinek állhatott érdekében a Pentagon-iratok nyilvánosságra hozatala. Miközben a kiszivárgott információk nagy része hiteles, vagy legalábbis annak tűnik, azt egyelőre képtelenség érdemben eldönteni, ki állhat a háttérben.

Ha ugyanis elfogadjuk a hivatalos narratívát, miszerint hónapokon keresztül válogatott titkos anyagok kerültek fel a netre, anélkül, hogy az amerikai szolgálatoknak erről halvány fogalmuk lett volna, az a hárombetűs szakszolgálatok legdurvább bakija a JFK elleni merénylet óta. A párhuzam nem véletlen. Kennedy meggyilkolása kapcsán is óriási vitákat váltott ki a „magányos merénylő” mítosza, de talán még Lee Harvey Oswald állítólagos magánakciója is könnyebben elfogadható, mint a „magányos szivárogtató” legalább ennyire hihetetlen története. 

A másik lehetőség viszont még ennél is durvább! Ha nem egy random bűnbak, hanem valamely külföldi titkosszolgálat áll a botrány mögött, annak felmérhetetlen következményei lehetnek az Egyesült Államok katonai és hírszerzési hegemóniájára nézve. Ennél a lehetőségnél még a magányos szivárogtató története is jobb. Kicsit talán kínosabb, de sokkal kevésbé veszélyes!

Megjelent a Magyar7 2023/16.számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »