MEDIAN-felmérés: Az első körben Korčok győzne, de Pellegrini lenne az államfő

MEDIAN-felmérés: Az első körben Korčok győzne, de Pellegrini lenne az államfő

Három héttel az államfőválasztás első köre előtt sorra jelennek meg az egyes ügynökségek felmérései. Most először azonban a MEDIAN SK-nak sikerült bemutatnia egy olyat, ahol nem Peter Pellegrini nyerne az első fordulóban.

Az RTVS megrendelésére készült exkluzív felmérés szerint az államfőválasztás első fordulóját Ivan Korčok korábbi külügyminiszter nyerné, a másodikból viszont Peter Pellegrini kerülne ki győztesen.

A MEDIAN szerint március 23-án a szavazatok 36 százalékát Korčok szerezné meg, míg Pellegrini 32,7 százalékkal jutna be a választások második körébe. A harmadik helyen Štefan Harabin, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke végezne 11,2 százalékkal, majd őt követve Igor Matovič közel 5 százalékkal negyedik lenne.

Az ötödik helyen Ján Kubiš karrierdiplomata végezne 3,2 százalékkal, Forró Krisztián pedig 2,7 százalékkal a hatodik lenne.

Andrej Danko, az SNS elnöke 2,2 százalékot kapna, Marian Kotleba 2,1-et, Patrik Dubovský történész pedig kettőt.

Hírdetés

Az utolsó előtti helyen Róbert Švec futna be 1,9 százalékkal, az utolsó helyen pedig Milan Náhlik végezne a szavazatok 1,1 százalékával.

Pellegrini lenne az államfő

A választások második körébe így Ivan Korčok és Peter Pellegrini kerülnének. Ezt a párharcot pedig a jelenlegi házelnök nyerné meg, miután – a felmérés szerint – a szavazók 51,7 százaléka adná neki karikáját. Ivan Korčok csak a szavazatok 48,3 százalékát szerezné meg, ezzel lecsúszna az elnöki székről.

A MEDIAN február 23 és 27 között készítette el felmérését 1214 fő bevonásával.

spravy.rtvs.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »